Hockeydames, korfballers en handbaldames, ze gingen allemaal weer fris van start. Ondertussen werd er honkbal gespeeld en feest gevierd bij ZV de Ham en ZV de Zaan. In dit weekendoverzicht praten we je helemaal bij over het eerste volle sportweekend van dit nieuwe seizoen.

Dit zijn de sportuitslagen van 7 en 8 september.

Zaterdag 7 september

Honkbalknuppel

Waar de andere sporten begonnen, spelen de honkballers de laatste wedstrijden van het seizoen. Voor Cromtigers stonden er nog drie duels op het programma, waarvan de eerste tegen Tex Town Tigers uit Enschede. Er werd gewonnen en de Assendelfers bijven stabiel op plek 3 staan, slechts een punt verwijderd van nummer 2 Thamen.

Coach Just van Heems was vrijdag te gast in de Warming up op de Orkaan podcast en sprak daar over het seizoen tot nu toe en de kansen voor de seizoensfinale.

De Orkaan podcast (Zaans nieuws) · Warming Up: Just Van Heems – Cromtigers Honkbal

De Odiz Frogs hebben nog vier duels op de agenda. Zaterdag werd er verloren van en bij DSS 3. Hiermee blijven de Frogs uit Zaandam 7e.

WedstrijdUitslag
2e klasse B herenCromtigers – Tex town tigers17-6
4e klasse B herenDSS 3 – Odiz Frogs10-9

Korfbal

Het korfbal begon zaterdag aan de nieuwe ronde in de veldcompetitie. KZ en Groen Geel komen daarin uit in dezelfde Ereklasse 4. De Koogers waren nog een week vrij maar Groen Geel begon al aan het seizoen. Op het eigen buitenveld in Wormer kwam Tempo uit Alphen aan de Rijn op bezoek (en verloor).

Ook in de Overgangsklasse 5 spelen twee Zaanse ploegen. KVZ ’23 en het gepromoveerde Roda Westzaan speelden allebei hun eerste wedstrijd op eigen veld. KVZ had weinig moeite met het Amsterdamse Rohda. Promovendus Roda Westzaan wist niet te winnen.

WedstrijdUitslag
Ereklasse 4KZVrij
Groen Geel – Tempo17-13
Overgangsklasse 5KVZ ’23 – Rohda20-13
Roda Westzaan – Velocitas16-20
2e klasse-7Furore – VZOD17-11
2e klasse-8Apollo – OKV9-17
4e klasseZaandam Zuid – Purmer12 september
Roda werd deze lente kampioen en de boel stond blauw van de feestrook. (Foto: Edwin Kleiss.)

Zwemmen

Zwemvereniging de Ham ZC vierde zaterdag het 100-jarig bestaan met een receptie in zwembad de Crommenije. Daar ontving de club een koninklijke Erepenning uit handen van burgemeester Jan Hamming.

Vrijdag was het al feest bij die andere zwemclub, ZV de Zaan. In Zaandam werden de dames, heren en jeugdlid Giovanni Phillipson gehuldigd. Een speciaal moment was er ook voor Bente en Lieke Rogge die met de oranje waterpolo-dames brons haalden op de Olympische Spelen in Parijs.

Bente en Lieke Rogge reageren dankbaar en geroerd op huldiging in zwembad de Slag. (Foto: Edwin Kleiss)

Zondag 8 september

Handbal

De dames van HV Zaanstreek speelden de eerste wedstrijd van het veldseizoen op sportpark Jagersveld. De Spartanen uit Wognum kwamen op bezoek.

WedstrijdUitslag
Dames veld 2e klasseHV Zaanstreek – Spartanen25-23

Hockey

De Kraaien dames kwamen het afgelopen seizoen net te kort voor promotie naar de 3e klasse. Dat kwam vooral door onnodig puntverlies aan het begin van het seizoen. Dit jaar hopen ze het weer net een stuk beter te doen en wel te promoveren. De heren waren nog een weekje vrij maar de dames openden zondag op eigen veld het nieuwe seizoen.

De eerste klap is een daalder waard, Soest werd met 3-1 verslagen. Speelster Minke van Wijk is blij met de eerste punten.

‘Zondag was weer de eerste competitiewedstrijd van het seizoen! Met een behoorlijk grote selectie (door aanvulling uit de A1) en na een goede voorbereiding zij we zelfverzekerd gestart aan de wedstrijd. We speelden dan ook sterk en creëerden mooie kansen, maar het doelpunt liet even op zich wachten. In het tweede kwart kwam de verlossende treffer toch door een harde slag in de strafcorner van Nikki Roos. Soest creëerde een stuk minder kansen, maar door een moment van onscherpte konden ze counteren en viel wat ongelukkig de 1-1 in het laatste kwart. Daardoor stonden wij meteen weer op scherp, want we wilden de winst echt binnenslepen vandaag. De eerstvolgende kans werd meteen benut, maar helaas werd deze afgekeurd. Toch gaf dit vertrouwen rondom de goal en een hoge push in de strafcorner van Nicky van der Laan en een mooie voorzet die Lexi Kassies kon inslaan bij de stip, eindigde de wedstrijd in 3-1. De eerste 3 punten zijn binnen!’

WedstrijdUitslag
4e klasse damesKraaien – Soest3-1
3e klasse herenKraaienVrij
De dames van de Kraaien hopen weer veel mooie doelpunten te kunnen vieren in het nieuwe seizoen. (Foto: Edwin Kleiss)

Door: Edwin Kleiss. Tekst en foto’s. Foto boven: Muziek bij zwembad de Crommenije tijdens receptie 100-jaar bestaan de Ham.