De NOS meldt dat een meerderheid van de Tweede Kamer nu voor een leeftijdsgrens voor fatbikes zou zijn. De PVV die daar eerst niet aan wilde, is nu ook ‘om’. In juni meldde RTL Nieuws dat er ‘binnenkort’ een verbod op het bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen (fatbikes) zou komen.

Dat verbod kwam er (nog) niet. En ook een Kamermeerderheid betekent nog geen wetgeving. Vooralsnog lijkt het erop dat fatbikes niets in de weg wordt gelegd.

Fatbikes zijn omstreden. Vooral omdat ze in veel gevallen zijn opgevoerd (bij controles in Amsterdam bleek ruim de helft te zijn opgevoerd). Het opvoeren zelf is een fluitje van een cent, vaak lukt het al via een simpele ‘reset’ van het systeem. Omdat het systeem ook in no-time weer teruggezet kan worden, zou handhaving lastig zijn.

Het aantal ongevallen met letsel waarbij een fatbike is betrokken, neemt snel toe aldus Veiligheid.nl. De Orkaan schreef in de laatste anderhalf jaar zo’n vijftien artikelen over ongelukken waarbij fatbikes waren betrokken.

Wie op een opgevoerde fatbike rijdt en een ongeval veroorzaakt, maakt zich niet alleen schuldig aan een hele reeks overtredingen (zonder helm, geen rijbewijs, te hard, illegaal opgevoerd, vaak nog geen 16) maar kan ook persoonlijk voor de schade opdraaien omdat de opgevoerde fatbike niet verzekerd is. RTL schreef over gevallen waarin de veroorzaker (of de ouders) tegen duizenden euro’s schuld opliepen na een ongeval met een onverzekerde fatbike.

De druk van gemeenten en politie op de overheid om nieuwe regels voor fatbikes was al eerder kenbaar gemaakt. Nu is er dus ook een Kamermeerderheid. Het wachten is alleen op nieuwe wetgeving.

Door Piet Bakker. Bronnen: NOS, RTL, Veiligheid.nl, Orkaan archief.