De Bedrijvige Bij is een business center dat gespecialiseerd is in het verhuren van kantoor-, atelier-, opslag- en bedrijfsruimten. Ze hebben zes locaties in de Zaanstreek, waarvan een in Koog aan de Zaan. Deze locatie aan de Lagedijk 1-3 heeft een vijver met daarin een fontein.

Fonteinen zaten vroeger door de hele Zaanstreek verspreid, maar veel daarvan zijn we al jaren uit het oog verloren. Iets wat niet opvalt, kan toch ineens verdwijnen. Deze zomer blikt De Orkaan terug op het ‘ooit klaterende water’ en, waar mogelijk, op de overgebleven exemplaren.

Het kantorencomplex was voorheen het Honig merkartikelen kantoor. De fontein is dan ook niet geheel onverwachts een geschenk van de werknemers van Honig ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan. In een boekje van Honig-Heraut uit 1967 staat de volgende tekst over de fontein:

“Het geschenk wil een zichtbaar gemaakte gedachte zijn, een teken in de tijd. In een sprankeling van water, kleur en licht zal de fontein het eeuwfeest luister bijzetten. De fontein die met niet aflatende kracht het water in beweging houdt, telkens weer anders zal zijn en toch zichzelf zal blijven.
Moge ons bedrijf zo bruisend van leven en energie de tweede eeuw begroeten.” 

Door: Silva Honig. Bron: website bedrijvigebij. Foto: Marion Kors.