Een roeifeest, dat moet het zaterdag worden in Zaandijk. In het dorp is die dag niet alleen de traditionele Kaike en Koiere jaarmarkt, het publiek kan ook komen ‘Roei!proeven’. Het wordt een soort open dag waarin de roeiwereld samenkomt en zich presenteert op de steigers van de Wormerveerse roeivereniging De Zaan aan de Lagedijk 334 in Zaandijk. Jong en oud kan komen ervaren hoe het is om de riemen in handen te nemen.

We belden nieuwsgierig met Marco Schoone, die naast zijn baan als wijkmanager van Zaandijk leeft voor het roeien en de dag mede organiseert.

‘Het roeien kent vele disciplines en verschillende bonden. Denk aan Sloeproeien, Olympisch roeien, Oceaanroeien en meer. Uiteindelijk zijn we allemaal met roeien bezig en met dit evenement willen we de verschillende bonden samenbrengen. Zie het als een soort kennis- en netwerkbijeenkomst. We kunnen elkaars boten eens proberen en dingen van elkaar leren. Er komen zaterdag zo’n vijftien boten te liggen waaronder twee die de Atlantische oceaan hebben getrotseerd.’

Proeven

Wie nog geen ervaring heeft in het roeien kan, zoals de naam van het evenement al doet vermoeden, eens komen proeven van de roeisport.

‘Roeien is een mooie sport en je wordt er heel fit van. Van jong tot oud nodigen we iedereen uit om het te komen proberen. Schrijf je in bij de tafel aan de oever. We zetten je niet zomaar in een wankele boot hoor, er is begeleiding, er zijn zwemvesten en we gebruiken daarvoor de stabielere boten. De verschillende bonden presenteren zich en laten zien wat de roeiwereld allemaal te bieden heeft.’

Het Roei!proeven in Zaandijk (van 10.30 tot 17.00 uur) wordt georganiseerd in combinatie met verschillende bonden en jubilerende media. Zo viert tijdschrift Roei! het 10-jarig bestaan en bestaat sloeproeien.nl een kwart eeuw.

Naast de activiteiten in de boten op de Zaan staan er ook lezingen op het programma van o.a. ‘onze nationale avonturier’ oceaanroeier Mark Slats.

Door: Edwin Kleiss. Foto’s: Aangeleverd. Informatie: Interview met Marco Schoone en website Roei!Proeven.