Zaanstad krijgt veel meldingen over hondenoverlast, variërend van loslopende honden en wildpoepende honden tot gevaarlijke honden en bijtincidenten. Eerder schreven we over het honden(poep)-beleid van Zaanstad, nu de hinderlijke en gevaarlijke honden.

Op grond van artikel 2:59 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan de burgemeester een eigenaar of houder van een gevaarlijke hond een aanlijngebod en/of een muilkorfgebod opleggen. En tussen een hinderlijke en een gevaarlijke hond zit een verschil.

Hinderlijke honden

Een hond is hinderlijk als de hond een mens of een ander dier bijt, maar er geen sprake is van ernstig letsel of ernstige gevolgen. Er volgt een waarschuwing van de burgemeester aan de eigenaar of houder van de hond en er kan mogelijk een aanlijngebod opgelegd worden, het aanlijngebod geldt in principe levenslang. Na een jaar zonder incidenten kan een eigenaar of houder de burgemeester schriftelijk verzoeken het gebod op te heffen.

Bij een aanlijngebod wordt de houder of eigenaar van de hond ‘dringend’ geadviseerd om met de hond een gedragscursus te ondergaan. De cursus zou eraan bij kunnen dragen dat het risico op herhaling wordt verkleind.

Gevaarlijke honden

Een hond is gevaarlijk na een bijtincident met ernstig letsel. Afhankelijk van de ernst van het letsel kan er worden overgegaan tot aanlijn en/of muilkorfplicht. Dit gebod geldt net als bij een hinderlijke hond in principe levenslang, hoewel een eigenaar of houder van een gevaarlijke hond ook na een jaar een schriftelijk verzoek tot opheffing kan indienen. Ook bij dit soort incidenten wordt de houder of eigenaar dringend geadviseerd om een gedragscursus met de hond te volgen.

In opdracht van de burgemeester kan een verplichting voor een gedragstest volgen. De resultaten van de test zijn medebepalend of een hond als ‘hinderlijk’ of als ‘gevaarlijk’ wordt bestempeld. De kosten van de test zijn voor de eigenaar of houder van de hond. In gevallen van herhaaldelijke incidenten of ernstige vrees voor een bijtincident kan de burgemeester besluiten tot in bewaarneming van de hond. Alle kosten die hierbij worden gemaakt, worden op de houder of eigenaar verhaald.

Bijtincidenten

Afgelopen jaar (2023) kreeg de politie 29 meldingen van mogelijke bijtincidenten. Dit jaar zijn er tot nu toe 22 incidenten bij de gemeente gemeld. Dit waren volgens de gemeente vooral meldingen van hondeneigenaren die bijtende/vechtende honden uit elkaar probeerden te halen.

Over de periode 1 januari tot en met 20 augustus 2024 zijn er in totaal 145 meldingen gemaakt van hondenoverlast (een deel zijn dus bijtincidenten). Wanneer de feiten/omstandigheden rondom een bijtincident er aanleiding toe geven wordt de politie door de gemeente geïnformeerd. De politie beoordeelt dan of de zaak moet worden overgedragen het Openbaar Ministerie, waarna het OM over kan gaan tot strafvervolging tegen de eigenaar. Er kan dan mishandeling, vernieling, geen voldoende zorg dragen voor het onschadelijk houden van een onder zijn hoede staand gevaarlijk dier (een hele mond vol), aanhitsen van een dier of een overtreding van de APV ten laste worden gelegd.

Aan de hand van onderstaande tabel (afkomstig uit de gemeentebrief van 5 augustus) legt de burgemeester sancties op. Gezien een hond met of zonder duidelijke reden kan bijten kan hiervan afgeweken worden (onder de tabel gaat het artikel door).

Muilkorfplicht

Wanneer er een aanlijn- en of muilkorfplicht is opgelegd gelden de regels ook op eigen terrein. Ook wanneer een hond is opgeleid voor bewakingswerk, opsporingswerk of verdedigingswerk geldt een muilkorfplicht. In sommige gevallen mag hiervan afgeweken worden. Zo geldt de muilkorf/aanlijnplicht niet op eigen terrein wanneer er een waarschuwingsbord op het erf staat, de brievenbus of voordeur bereikbaar is zonder het terrein te betreden of wanneer er een hek de hond scheidt van het gedeelte bij de brievenbus en voordeur.

De muilkorf moet zijn gemaakt van stevig kunststof of leer en moet goed vastzitten rond de hals van de hond. De lijn mag maximaal 1,50 meter zijn.

Lees ook: Het Zaanstad-honden(poep)beleid uitgelegd: 1 boete uitgedeeld

Disclaimer

Hoewel redactiehond Abe er zeer gevaarlijk uitziet op de foto boven dit artikel is hij in de werkelijkheid een lieverd, en dient de foto puur ter illustratie. We kunnen nog altijd veilig ons werk doen zonder bang te zijn dat Abe een stukje uit ons bijt (tenminste, daar gaan wij van uit).

Tekst: Rick Nieborg, foto’s: Rosalie de Mooij. Info: Zaanstad & gemeentebrief augustus (ook de tabel).