Zaanstad krijgt veel meldingen over hondenoverlast, variërend van loslopende honden en wildpoepende honden tot gevaarlijke honden en bijtincidenten. Eerder schreven we over het honden(poep)-beleid van Zaanstad, nu de hinderlijke en gevaarlijke honden.
Op grond van artikel 2:59 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan de burgemeester een eigenaar of houder van een gevaarlijke hond een aanlijngebod en/of een muilkorfgebod opleggen. En tussen een hinderlijke en een gevaarlijke hond zit een verschil.
Hinderlijke honden
Een hond is hinderlijk als de hond een mens of een ander dier bijt, maar er geen sprake is van ernstig letsel of ernstige gevolgen. Er volgt een waarschuwing van de burgemeester aan de eigenaar of houder van de hond en er kan mogelijk een aanlijngebod opgelegd worden, het aanlijngebod geldt in principe levenslang. Na een jaar zonder incidenten kan een eigenaar of houder de burgemeester schriftelijk verzoeken het gebod op te heffen.
Bij een aanlijngebod wordt de houder of eigenaar van de hond ‘dringend’ geadviseerd om met de hond een gedragscursus te ondergaan. De cursus zou eraan bij kunnen dragen dat het risico op herhaling wordt verkleind.
Gevaarlijke honden
Een hond is gevaarlijk na een bijtincident met ernstig letsel. Afhankelijk van de ernst van het letsel kan er worden overgegaan tot aanlijn en/of muilkorfplicht. Dit gebod geldt net als bij een hinderlijke hond in principe levenslang, hoewel een eigenaar of houder van een gevaarlijke hond ook na een jaar een schriftelijk verzoek tot opheffing kan indienen. Ook bij dit soort incidenten wordt de houder of eigenaar dringend geadviseerd om een gedragscursus met de hond te volgen.
In opdracht van de burgemeester kan een verplichting voor een gedragstest volgen. De resultaten van de test zijn medebepalend of een hond als ‘hinderlijk’ of als ‘gevaarlijk’ wordt bestempeld. De kosten van de test zijn voor de eigenaar of houder van de hond. In gevallen van herhaaldelijke incidenten of ernstige vrees voor een bijtincident kan de burgemeester besluiten tot in bewaarneming van de hond. Alle kosten die hierbij worden gemaakt, worden op de houder of eigenaar verhaald.
Bijtincidenten
Afgelopen jaar (2023) kreeg de politie 29 meldingen van mogelijke bijtincidenten. Dit jaar zijn er tot nu toe 22 incidenten bij de gemeente gemeld. Dit waren volgens de gemeente vooral meldingen van hondeneigenaren die bijtende/vechtende honden uit elkaar probeerden te halen.
Over de periode 1 januari tot en met 20 augustus 2024 zijn er in totaal 145 meldingen gemaakt van hondenoverlast (een deel zijn dus bijtincidenten). Wanneer de feiten/omstandigheden rondom een bijtincident er aanleiding toe geven wordt de politie door de gemeente geïnformeerd. De politie beoordeelt dan of de zaak moet worden overgedragen het Openbaar Ministerie, waarna het OM over kan gaan tot strafvervolging tegen de eigenaar. Er kan dan mishandeling, vernieling, geen voldoende zorg dragen voor het onschadelijk houden van een onder zijn hoede staand gevaarlijk dier (een hele mond vol), aanhitsen van een dier of een overtreding van de APV ten laste worden gelegd.
Aan de hand van onderstaande tabel (afkomstig uit de gemeentebrief van 5 augustus) legt de burgemeester sancties op. Gezien een hond met of zonder duidelijke reden kan bijten kan hiervan afgeweken worden (onder de tabel gaat het artikel door).
Muilkorfplicht
Wanneer er een aanlijn- en of muilkorfplicht is opgelegd gelden de regels ook op eigen terrein. Ook wanneer een hond is opgeleid voor bewakingswerk, opsporingswerk of verdedigingswerk geldt een muilkorfplicht. In sommige gevallen mag hiervan afgeweken worden. Zo geldt de muilkorf/aanlijnplicht niet op eigen terrein wanneer er een waarschuwingsbord op het erf staat, de brievenbus of voordeur bereikbaar is zonder het terrein te betreden of wanneer er een hek de hond scheidt van het gedeelte bij de brievenbus en voordeur.
De muilkorf moet zijn gemaakt van stevig kunststof of leer en moet goed vastzitten rond de hals van de hond. De lijn mag maximaal 1,50 meter zijn.
Lees ook: Het Zaanstad-honden(poep)beleid uitgelegd: 1 boete uitgedeeld
Disclaimer
Hoewel redactiehond Abe er zeer gevaarlijk uitziet op de foto boven dit artikel is hij in de werkelijkheid een lieverd, en dient de foto puur ter illustratie. We kunnen nog altijd veilig ons werk doen zonder bang te zijn dat Abe een stukje uit ons bijt (tenminste, daar gaan wij van uit).
Tekst: Rick Nieborg, foto’s: Rosalie de Mooij. Info: Zaanstad & gemeentebrief augustus (ook de tabel).
@Jaap,
In Pamplona moet je je tijdens het stierenrennen niet op straat begeven, ze nemen je zo op hun hoorns!
Bijtende honden, ongeacht de ernst van de verwonding, af laten maken.
Verder is het een optie uitrenzones af te schaffen, de verplichting om honden kort aan te lijnen en ook die lange, uitrolbare lijnen te verbieden.
Misschien ook een optie Vervelende schreeuwende kinderen kinderen in supermarkten die met hun tengels nergens vanaf kunnen blijven kinderen van 14 of 15 jaar die bejaarden beroven kinderen die overal maar met verf op kladderen kinderen die spullen van anderen slopen of openbaar bezit vernielen, enz, ook maar laten afmaken. DOE NORMAAL, voor veel mensen is een huisdier alles wat ze hebben.Misschien bepaalde rassen verbieden of baasjes aanpakken Maar wie geeft jou het recht een ander levend wezen af te laten maken
Voor het houden van gevaarlijke honden zou je een bewijs van goed gedrag moeten hebben.
Dan zouden er misschien wel 90% minder honden in Zaanstad zijn. Ook een poedeltje kan bijterig zijn en dus gevaarlijk
En wat een gevaarlijke hond op de foto!!!
En die 22 zijn maar het topje van de ijsberg. Maar gelijk springen de pro's in het rek met uitlokking als argument.
De meeste bijtpogingen zijn helemaal niet het gevolg van uitlokking maar van baasjes die het dier niet opgevoed en onder controle hebben. Happen naar hardlopers of fietsers en alleen maar een broekspijp of jasje te grazen nemen haalt niet het punt van melden maar wel onrust,angst en boosheid op de eigenaar.
meld je hondenbeet nooit bij de politie. je wond geneest er niet beter door je schaden wordt niet betaald. wel heb de hond de eerste streep onder zijn naam, en er wordt een bekeuring uit geschreven waar alleen de staat beter van wordt en worden wij al niet genoeg gepakt?
Juist wel, dat geeft een beeld van waar bijtincidenten kunnen plaatsvinden
Waar kun je een bijtincident dan aangeven?
Na aandringen van omstanders heb ik, als honden baas, aangifte proberen te doen, toen mijn hond is aangevallen door een loslopende Mechelse herder. Door mijn (kleine) hond te beschermen ben ik flink toegetakeld aan handen en gezicht. Met verwonde hond en mezelf naar de politie Zaanstad gegaan, waar ik werd afgescheept met dat aangifte te weinig effect zou hebben en een melding beter werkt ?!?!?. De bewuste hondeneigenaar is nooit aangesproken en de hond is gewoon nog de schrik van de buurt. Politie tot twee maal gebeld en zeggen gewoon dat ze geen tijd hebben
Waar moet je een incident melden zodat de procedure in gang wordt gezet?
"Inwoners van de gemeente Zaanstad kunnen bij de politie melding of aangifte doen van een bijtincident. De politie registreert de melding of aangifte en stelt de gemeente hiervan op de hoogte. Wanneer er een aangifte wordt opgenomen, wordt door de politie gelijk beoordeeld of strafvervolging mogelijk is."
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-341795.html
Tja, in Nederland heel veel gevallen, maar als 1 vermeende wolf bijt komt het groot in de media.
Ook vaak uitgelokte gevallen.
Er zijn 3 miljoen honden in Nederland en tussen de 60 en 90 wolven. rekenen is ook een kunst
weg ermee , is niet normaal dat ze mensen of wat dan ook bijten.....
Waarom bijt de hond?Er zijn ook van die gebeurtenissen dat dan eerst de hond getreiterd wordt
Helemaal gelijk Jan, net als die runderen die een poosje terug een oude man dood trapten in een weiland in Limburg ...
Vind wel dat koeien afgeschoten moeten worden.
Levensgevaarlijke beesten, die horen hier niet thuis.
Alle koeien worden op een zeker moment afgeschoten en geconsumeerd.
Hoe zit dat met de voeding? Ik meen gelezen te hebben dat er ook in diervoeding, kweekvlees gebruikt zou worden .....
Arme huisdieren, moeten ook al vegan worden.