Bij een controle op de Zaan zijn het afgelopen weekend twintig boten ‘staande gehouden’. Bij ruim de helft van de schippers werden overtredingen geconstateerd.
Twee schippers overschreden de alcohollimiet, ze kregen een tijdelijk vaarverbod en een bekeuring. Zes andere schippers kregen een waarschuwing. (Dat zijn er volgens ons al acht).
“Daarnaast kregen schippers waarschuwingen over hun snelheid en het niet hebben van een registratienummer of vaarbewijs bij snelle boten.” Minstens drie verschillende overtredingen dus, wat volgens ons het totaal op minimaal elf brengt.
Geen slechte score (of juist wel?) met meer dan de helft die een overtreding begaat. Locoburgemeester Harrie van der Laan is blij: “Ondanks een relatief rustige Zaan door het weer, hebben we een geslaagde en leerzame actie gehad.”
Van der Laan gaf aan dat Zaanstad een aantal keer per jaar de gezamenlijke controle door Havens & Vaarwegen en de Eenheid Landelijke Expertise wil laten houden.
De vragen over details van het aantal en de aard van de waarschuwingen staan uit bij de politie, maar die komen morgen waarschijnlijk pas met een antwoord.
Door Piet Bakker, op basis van een persbericht van de gemeente en vragen aan Zaanstad. Foto: De Orkaan.
nadeel is ook nog dat ze ais aan hebben staan zodat je op de app precies kan zien waar ze zijn niet slim.
Dat is bijna hetzelfde als de bank opbellen dat je ze morgen beroven gaat.
De klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. zowel de havendienst als politie mogen wel degelijk controleren/handhaven, je hoeft geen eigenaar te zijn voor deze bevoegdheden, voor zowel het onderhoudt als beheer/toezicht heeft de provincie diverse taken aan andere toebedeeld. kijk wie langs provinciale wegen soms het onderhoudt doet.
Het zou geweldig zijn als ze ook op de Gouw gaan controleren het is echt niet normaal zo hard ze voorbij racen 🤦🏽♀️
Nog nooit handhaving of politie gezien slecht voor de oevers en de dieren .
Hard aanpakken asociaal gedrag geen pardon voor 👍🏽
En daar past dit bootje van de Havendienst in? Daarnaast de politie wil niet controleren want vinden andere zaken veel belangrijker en de BOA zou misschien wel kunnen maar dan doen ze werk waar jij als gemeentelijke belasting betaler niets aan hebt want de opbrengst is voor het Rijk.
Overtredingen moeten bekeurd worden,simpel.
Maar het is weer het bekende slappe gedoe van Zaanstad, waarschuwingen.
De grap is ook nog dat de Zaan niet van Zaanstad is maar van de provincie.
Volgens mij heeft Zaanstad alleen zeggenschap over het aanleggen van bootjes in hun gemeente net zoals Wormerland dat heeft in hun deel.
Volgens mij heeft de Havendienst de rol van Toezichthouder op wat aan en op het Water gebeurt. Dus mogen ze Beroeps en Plezierschepen controleren op papieren en vaarvaardigheid
leuk dit maar deze "overtredingen" zijn dagelijkse kost in het seizoen en de controle erop is summier. vaker patrouilleren en binnen schrijven is het devies.
Meer voorlichtingscampagnes zijn op zijn plaats.