Jan Piet Bloem is afgelopen maandag 5 augustus op 72-jarige leeftijd overleden. Niet iedereen zal hem kennen, maar geloof ons als we stellen dat hij geen steen maar een rots gooide in een rivier op aarde: in de Zaan….
Toen wij het hoorden vroegen we Winnie de Wit, die met hem in meerdere besturen voor het behoud van Zaans schoon en geschiedenis zat, of zij wilde opschrijven wie hij was en wat hij betekent. Gelukkig bleek zij daartoe bereid.
Jan Piet Bloem (Wormerveer 26 juli 1952) overleden
Hij was jarenlang bestuurslid van Vereniging Zaans Erfgoed en van Stichting Zaans Schoon, en belangrijke trekker van de werkgroep Advies, Documentatie en Meldpunt (ADM) van de Vereniging Zaans Erfgoed. Zijn immense inspanningen als vrijwilliger hebben ervoor gezorgd dat de Zaanstreek herkenbaar bleef en dat beeldbepalende, en cultuurhistorisch belangrijke panden bewaard bleven in het Zaanse straatbeeld.
Door: Winnie de Wit
Jan Piet Bloem heb ik 12 jaar mee mogen maken in beide besturen, als strijdbare, hardwerkende, immer vriendelijke en rustige collega. Maar vooral is hij dierbaar als lieve vriend.
Duizendpoot op erfgoedgebied
De energie die hij gestoken heeft in behoud van veel moois is onbetaalbaar. Niet alleen zat hij aan tafel bij het Erfgoed-team van Zaanstad, maar hij deed dat ook in de gemeente Wormerland.
Zonder zijn immense inspanning – die meer dan 40 jaar geleden begon toen hij in het bestuur van de Stichting Zaans Schoon plaatsnam – waren er aantoonbaar (veel) meer panden gesloopt geweest – en stonden daar nu moderne gebouwen.
Jan Piet wilde met iedereen door één deur: het monumentenbeleid dat de vereniging en de stichting voorstonden moest wel goed worden afgestemd met alle partijen. Overleggen waarin hij zat konden vanwege detaillering en overeenstemming een lange adem vergen. Zijn gedetailleerde kijk, bijvoorbeeld op de Zaanse Schans – hij was daar lid van de Historische Commissie – kon niet iedereen die daar een plek had bekoren, maar vanuit beide Zaangemeenten werd hij zeer gewaardeerd. En dat kan ook niet anders, wanneer je de lijst aan successen ziet die hij met zijn mede-vrijwilligers heeft weten te behalen.
Belangrijk inventarisatie-werk in het landelijk gebied
In de jaren ‘80 ging hij elke zaterdag met een gelijkgestemde maat dorpen als Westzaan en Assendelft af, om daar de boerderijen en overige interessante panden te inventariseren. Hij fotografeerde – als hij daar toestemming voor kreeg van de bewoners – ook het interieur van de woning.
De laatste jaren werd gewerkt aan de digitalisering van al dit kostbare materiaal.
De hele werkgroep ADM was altijd zeer alert op bouw- en sloopplannen, die afbreuk zouden doen aan het historische beeld. Via het Meldpunt Bedreigde Panden kreeg men vaak meldingen binnen van buurtbewoners over op handen zijnde sloop van een pand, of vernieling van een beschermd interieur. De samenwerking met de gemeente Zaanstad verliep sinds het gesloten convenant met vereniging Zaans Erfgoed (sinds 2014) veelal een stuk soepeler. Jan Piet stak daarnaast veel tijd in het adviseren van overheden of particulieren, waar het ‘t behoud van erfgoed betrof.
Behouden successen (natuurlijk niet compleet)
- Zaanwand in Wormer
- De Adelaar in Wormerveer
- Veel panden aan de Padlaan in Krommenie, waaronder het Weversend
- Zaandijker Kerk
- Behoud status van Rijksmonument voor De Jonge Prins in Wormerveer
- Arbeidershuisjes begin Westzijde
… en inspanningen
Ook terugkeer in herkenbare vorm van te vervangen bruggen, zoals op het Haaldersbroek waren onderwerp van zijn gedachten. In Wijdewormer wilde het Hoogheemraadschap de beeldbepalende brug vervangen door een vaste brug: om dit teruggedraaid te krijgen ging menig vergaderuur heen.
Zo ook in de geplande dijkophogingen in West-Knollendam door het Hoogheemraadschap: de historische landschapskenmerken daar aanwezig – dreigden totaal verloren te gaan. Jan Piet wist door zijn vasthoudendheid toch iets van de gewenste aanpassingen gedaan te krijgen.
Erfgoedkanjer in hart en nieren
Het werk van Jan Piet is niet onopgemerkt gebleven: zo kreeg hij in april 2017 een lintje opgespeld door wethouder Dick Emmer, en werd hij in november 2020 tot erelid van de vereniging Zaans Erfgoed benoemd.
En nu? Nu wordt hij node gemist – als mooi en integer mens, als verbinder en trekker. Dat geldt natuurlijk vooral voor zijn lieve familieleden, die hem zo dierbaar waren. Veel sterkte aan Marja, aan zijn kinderen en kleinkinderen.
De Zaanstreek zal het nu moeten doen zonder deze unieke en energieke voorvechter voor behoud van ‘het mooie’.
Door: Winnie de Wit, voormalig mede-bestuurslid Zaans Erfgoed, bestuurslid Zaans Schoon
Gecondoleerd met het overlijden van een van de voorvechters van het Zaans Erfgoed. Ik zat met hem in de Historische Commissie van de Zaanse Schans. Ook met Piet Koster, die ook vorige week overleed. Jan Piet hoorde bij de preciezen en was altijd vriendelijk kritisch. Veel van hem geleerd. Sterkte voor zijn nabestaanden en iedereen die ook zo fijn met hem heeft samengewerkt.
Een heel bescheiden man met een enorme kennis is heengegaan!
Niet klagen maar doorgaan en zelfs met de rollator in de Bullekerk. Daar waar hij mij, ook
met de rollator, nog glimlachend voorrang gaf.
De Ver. Zaans Erfgoed verliest enorm veel kennis en autoriteit met zijn heengaan.
Van deze kennis hadden we als VZE nog lang gebruik willen maken, maar helaas.
Wens Marja en de kinderen(klein kinderen) heel veel sterkte met de verwerking van dit verlies!
Het is niet eens overdreven maar echt waar wat er over hem gezegd en geschreven wordt. Als ex-collega op de Universiteit bewaar ik fijne herinneringen aan een goed mens.
Wat triest ! Jan Piet Bloem was inderdaad een vriendelijke en behulpzame man. Hij heeft ook mij geholpen om contacten te leggen, advies te geven en aandacht bij Monumenten en Erfgoed te vragen voor het behoud van de oude arbeiderswoningen op de hofje op de Zuiderkerkstraat in Koog aan de Zaan.
Ik ben hem daarvoor nog dankbaar, en recentelijk heeft Parteon besloten dat de woningen gerenoveerd gaan worden, nadat de toekomst daarvan voorheen jarenlang onzeker was.
Veel sterkte aan zijn familie en vrienden.
Wat een triest bericht ook al was het niet geheel onverwacht. Ik heb Jan Piet in mijn rol als voorzitter van de vereniging Zaansche Molen en lid van het bestuur Zaanse Schans leren kennen als een uiterst heel deskundig, betrokken en ook bescheiden man. Ik wens zijn dierbaren heel veel sterkte toe.....
Wat een triest nieuws. Als medebestuurslid van de vereniging Zaans Erfgoed wist ik dat Jan Piet ziek was. Strijdbaar als hij was is het zo jammer dat hij deze strijd niet heeft kunnen winnen. Ik wens zijn familie en vrienden veel steun in deze verdrietige periode.
Was een mooi Mens.
Veel te jong overleden.
Bedankt voor je inzet voor
de Jonge Prins Voor het
behouden van ons Rijksmonument.
Rust zacht.
Sterkte voor de familie.
Jan Piet kwam uit Wormer, ik uit Zaandam en samen deden wij bouwkunde op de HTS in Amsterdam. Met de Renault 4 van Jan Piet welke ook in Zaandam bij mij stopte reden we verder naar school. Afstudeer project deden we samen met ook anderen en het was altijd top en super met hem ! Hij ging door op de TH en ik ging werken en naar Ac v Bouwkunst en deed HTS stedenbouw. We kwamen elkaar af en toe tegen en ook later in het werk wat hij deed als architect voor de UVA. Las het trieste bericht en wat weer een DREUN !!!!
Ach wat een triest bericht en helaas niet geheel onverwacht. Als redacteur en bestuurslid van Zaans Erfgoed heb ik Jan Piet mogen leren kennen als een aimabel mens, bevlogen en gedetailleerd als het over de Zaanse geschiedenis en haar erfgoed ging, bereid zijn grote kennis te delen, maar bovenal geïnteresseerd in je als mens en gastvrij.
Gedurende de vele medische trajecten die hij de afgelopen jaren moest doorlopen, de ontelbare ritten naar en verblijven in het AMC, bleef hij hoopvol ondanks diverse tegenslagen, maar helaas niet in de laatste fase. Daarin was hij opmerkelijk realistisch. Ik wens zijn naasten, Maria, kinderen en kleinkinderen én erfgoedhoeders veel sterkte met het verlies van deze mooie mens.
Ach, daar schrikken we van. Onze oude buurman van het Langepad. Sterkte Peter en familie.
Liefs Wim en Paula (nr 24)
Ah wat triest. Ik leerde Jan Piet iets beter kennen toen we een podcast opnamen over Jaap Schipper. Jan Piet was deskundig, maar ook heel bescheiden in zijn manier van vertellen, een hele aardige man. Sterkte aan de nabestaanden gewenst
Ach, wat een triest nieuws. Ik wist dat Jan Piet ziek was, maar toch komt dit binnen.
Jan Piet heeft een belangrijke rol gespeeld bij het gemeentelijk monumentenbeleid in Wormerland. Hij was van het begin (2003) lid van de Monumentencommissie die mij als wethouder met raad en daad terzijde stond. Zowel bij het opstellen van het beleid, het aanwijzen van gemeentelijke monumenten als bij de beoordeling van monumentenvergunningen. Jan Piet was bij uitstek deskundig, oplossingsgericht en betrokken.
Sterkte voor familie en vrienden.