Ton Vermij is op 78-jarige leeftijd overleden in zijn woning in het door hem zo geliefde Zaandam. 

Met Ton Vermij verliest de Zaanstreek een indrukwekkende, eigengereide kop vol kennis over grote en kleine ontwikkelingen aan de Zaan. Een hart vol betrokken bemoeizucht met iedereen die aandacht kon gebruiken. En ogen die vuur konden spuwen, maar inzoomden op wat mooi was. 

Wat hij in z’n kop had, zat niet in zijn kont. Hij maakte zaken waar en bleef tot het laatst betrokken bij zijn Corner, waar hij 37 jaar bestuurslid was en zorgde voor verslaglegging. 

Zijn netwerk was onuitputtelijk rijk en divers. Rangen, standen, geld of functies speelden daarbij geen rol. Hij had het geheugen van een olifant, en het vermogen vooruit te kijken. De fotocollectie die hij heeft opgebouwd is van onschatbare waarde. 

Vorig jaar in november kreeg hij in het Zaantheater de Zaanse Erepenning onder meer vanwege zijn decennialange verdiensten voor met name de ondernemers van Zaanstad. Voor de uitreiking moest burgemeester Hamming de zaal in, omdat Ton zijn gezondheid het niet meer toeliet het podium te bestijgen.

Ondanks die verminderde gezondheid bezocht hij in juni de jaarlijkse Zaanse Haringparty. Daar hield hij, gezeten op een stoel, audiëntie. 

Ton R. Vermij zal verschrikkelijk gemist worden. 

In het stuk dat Ruud Meijns plaatste op Historisch Zaandam, lees je meer over Ton.

Door: Merel Kan, met dank aan de familie van Ton (de foto boven maakte Merel tijdens een bijeenkomst van De Corner/De Maatschappij in 2022).