Volgens de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) heeft het Zaanse stadsbestuur akkoord gegeven op de begroting en financiële verantwoording van het ‘recreatieschap Twiske-Waterland,’ zonder dit eerst aan de gemeenteraad voor te leggen. POV-raadslid Ton Brekelmans heeft hierover vragen ingediend bij B&W van Zaanstad.

Natuurgebied Het Twiske wordt beheerd door het ‘recreatieschap,’ een orgaan dat wordt bestuurd door een gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland en wethouders van maar liefst acht gemeenten, waaronder Oostzaan (Eelco Taams) en Zaanstad (Wessel Breunesse).

De provincie en deze acht gemeenten mogen ook jaarlijks hun mening geven over de financiële situatie van het recreatieschap. Volgens raadslid Brekelmans heeft de gemeente Zaanstad haar mening over de financiele stukken van Twiske-Waterland al gegeven voordat er met de gemeenteraad over gesproken werd, en sprak daarmee voor haar beurt. De gemeente:

‘De gemeente heeft besloten een positieve zienswijze – met enkele aandachtspunten- aangaande de financiële jaardocumenten te geven.’   

Het raadslid wil nu van de gemeente weten wanneer dit verstuurd is naar het Recreatieschap. Brekelmans:

‘In ieder geval is dit gebeurd voordat er beraadslaging in het Zaanstad Beraad heeft plaats gevonden en voordat de raad hier formeel een besluit over heeft genomen.’

Het raadslid wil van het college, waar de POV overigens ook deel van uit maakt, weten of het hiermee niet op de stoel van de gemeenteraad is gaan zitten.

Door Arne Doornebal. Foto: Orkaan-archief (Jaap Hollebeek).