Aldert Kwadijk (1917-2001) nam het initiatief en werd daarvoor geëerd met deze brug in Jisp. Maar welk initiatief was dat? In het Waterlands Archief vinden we wel een vermelding in het bevolkingsregister, Kwadijk werd op 17 maart 1917 in Jisp geboren. In 1937 werd hij ingeschreven als dienstplichtige.
In het gemeentearchief van Zaanstad vinden we het antwoord:
“Aldert Kwadijk brug over de wegsloot in Jisp. Mede door de bijdrage van de inwoners van Jisp in de aktie ‘Kom over de brug’ is de brug gerealiseerd. 15 augustus 2008 is officieel de nieuwe brug over de wegsloot Dorpsstraat/hoek Walvischstraat te Jisp in gebruik genomen.
Burgemeester P.C. Tange opende in een kano de doorvaart en de familie Kwadijk onthulde een gedenkplaat. De Stichting Wegsloot Jisp die zich sinds 2001 inzet voor de komst van de brug is bijzonder blij dat de brug er nu is. Door deze landschappelijke brug die past in het beeld van het dorp is de wegsloot weer doorvaarbaar. Jisp is nu één van de weinige dorpen in de wijde omgeving waar je met een kano of klein bootje door de wegsloot kunt varen.
De naam komt van de initiator voor het behoud van de wegsloot Aldert Kwadijk. Hij was een geboren en getogen Jisper en overleed in 2001. Hij kwam al jaren op voor het behoud van de wegsloot en verzette zich tegen de afdamming van de wegsloot. Zijn pogingen daartoe zijn echter gestrand, maar zijn enthousiasme bracht hij over op de gemeenschap van Jisp.”
De Zaanstreek telt vijf Kerkstraten (afgezien van de diverse Zuider- en Noorder-exemplaren), vier Stationsstraten (waaronder de kortste van Nederland), vier Dorpsstraten (waaronder de langste van Nederland), vier Zuideindes en drie Weivers…
Wie droomt er niet van een eigen weg of straat: een unieke, helemaal alleen voor jou, desnoods een ‘steeg’ of een ‘pad’ (we vonden trouwens ook eigen lanen, kades, bruggen, pleinen, erven en plantsoenen).
Hier alle ‘eigen straatjes’ tot dusver
Weet je ook een ‘eigen straat’ – of woon je er zelf – mail het ons
Door Piet Bakker. Foto: Ola Kwiatkowska en Kimberley Kat (De Orkaan), extra informatie van Waterlands Archief en Gemeentearchief Zaanstad.