Tijdens het Zaanstad Beraad konden raadsleden van Zaanstad geen oordeel vellen over de plannen voor gecombineerde school/zorgcentrum op de Behouden Haven in Zaandam. Van de dertien documenten die bij het agendapunt zouden moeten zitten, waren er slechts drie daadwerkelijk beschikbaar. Hierdoor ontbraken er meer dan 465 pagina’s aan onderzoeken.

De raadsleden waren het eens met Jos Kerkhoven (DZ) om het voorstel niet te bespreken. Wel konden twee buurtbewoners en een vertegenwoordiger van De Zorgcirkel inspreken over het plan.

Al eerder schreef de Orkaan over de plannen voor het parkeerterrein achter winkelcentrum Westzijde. Een jaar geleden sloot de gemeente een intentieovereenkomst met De Zorgcirkel voor de nieuwbouw van een basisschool en een verpleeghuis onder één dak. Volgens De Zorgcirkel is een nieuw gebouw hard nodig omdat de huidige locatie aan Nova Zembla niet voldoet. De bewoners zijn niet blij met de plannen, twee van hen kregen gisteren de mogelijkheid om hun stem te laten horen.

Nadelige gevolgen

Volgens dhr. Wilms, die namens de direct aanwonenden sprak, heeft het complex “directe nadelige gevolgen” voor de leefomgeving en de buurt. Ook zou er niks zijn gedaan met input van de bewoners die tijdens een discussieavond in 2019 zou zijn geleverd. Bovendien zou er, afgezien van een informatieavond waar een geheel uitgewerkt plan zou zijn gepresenteerd, geen verder contact met de bewoners zijn geweest.

Wilms had een lijstje met argumenten tegen de komst van het nieuwe complex. Zo zou het zorgen voor een toename van verkeer op wegen die al onder druk staan en zouden er parkeerplaatsen verdwijnen terwijl de parkeernorm nu al niet gehaald wordt. Ook zou een doodlopende parkeerplaats gevaar voor afgezette schoolkinderen opleveren. Volgens Wilms zou een regioschool daarnaast niet passen in de wijk en zal het geluid van spelende kinderen via de Groenland-flat de wijk in worden ‘geketst’.

Vertegenwoordigers van het woonzorgcentrum, de gemeente en scholenkoepel Agora bezochten een vergelijkbaar concept in Winsum (Groningen). Volgens Wilms is één voorbeeld in een ‘plattelandsdorpje’ niet te vergelijken met het Zaandamse centrum. 

Groenstrook

Bij de plannen behoort ook een groenstrook waar Wilms niet over te spreken was, omdat deze ontmoetingsplaatsen onder de slaapkamers zou faciliteren die ook ’s nachts kunnen worden bezocht. Dit terwijl de buurt nu al overlast ervaart van hangjongeren op de parkeerplaats. Wilms richtte zich direct tot de raadsleden:

“Beste leden van de gemeenteraad: ontwikkelingen in de buurt kunnen we goed hebben, maar alle shit daarvan naar onze kant schuiven is te makkelijk. Wij nemen het nièt voor lief dat de bewoners van de Behouden Haven, Groenland, Nova Zembla en de Klokbaai straks alle narigheid aan hun zijde krijgen.”

Mevr. Heineman, bewoonster van de Groenland-flat, vond ook dat in de wijk geen plaats is voor meer verkeer. Daarnaast past volgens haar een school niet in een wijk met ouderen. Ze pleitte in plaats daarvan voor recreatie voor ouderen, meer groen en rust.

‘Reuring’

Volgens Dhr. Solognier, die namens De Zorgcirkel sprak, is een nieuw gebouw hard nodig. Het huidige gebouw aan Nova Zembla is 50 jaar oud en voldoet niet meer omdat het verouderd en niet duurzaam is. Daarnaast zou het klimaat binnen niet goed zijn en voldoen de woonkamers en slaapkamers niet meer. Ook zou de brandveiligheid moeilijk te waarborgen zijn.

Na een vraag van raadslid Marieke Visser (PvdA) over de voordelen voor de buurt van het nieuw te bouwen centrum antwoordde Solognier dat het voor integratie van zorg in de buurt zou zorgen en de jeugd zou betrekken bij de ouderen. Ook zou het voor meer ‘reuring’ voor de ouderen in de wijk zorgen, iets waar Mevr. Heineman dus geen behoefte aan had.

Nieuwe datum

Jos Kerkhoven (DZ) pleitte voor een nieuwe datum vanwege de ontbrekende stukken. Hij kreeg bijval van zijn collega’s. Voorzitster Merel Kingma deed een ‘dringend’ voorstel aan de agendacommissie om dit nog voor het zomerreces te laten plaatsvinden. Dat zou behandeling in het Zaanstad Beraad van 11 of 18 juli moeten zijn. Alleen dan kan de gemeenteraad er nog (op 18 juli) een besluit over nemen.

UPDATE: De behandeling is nú vastgesteld op as donderdag 11 juli om 18.30 uur in het Zaanstad Beraad.

Impressie uit eerdere plannen.

Door: Rick Nieborg. Info van Zaanstad Beraad en eerder nieuws op de Orkaan. Foto: Orkaan-archief.