Zaandammer Jan de Bruin wil proberen via een referendum de sloop van de Beatrixflat aan de Peperstraat tegen te houden. De Bruin was eerder betrokken bij het referendum tegen het Cultuurcluster.

Een referendum moet aangemeld worden bij de gemeente en worden ondersteund met minstens 500 handtekeningen. Voor de daadwerkelijke doorgang moeten nog meer handtekeningen worden opgehaald (4 procent van het aantal kiesgerechtigden). De uitslag van het referendum is een advies aan de raad.

De Orkaan sprak met De Bruin:

“De Beatrixflat is uniek architectonisch erfgoed uit de zestiger jaar. Als je daar twee 60 meter hoge torens neerzet, verkracht je het hele gebied rondom het sluizencomplex. Dat hele gebied verpest je met torens die zelfs hoger zijn dan de twee kerken die er staan.”

Kan de gemeente het referendum tegenhouden? De Bruin: dat kan, maar dan stappen we naar de rechter, net als bij het Cultuurcluster.

De Bruin wil wel een referendum maar alleen gaat hij het niet trekken: “het Cultuurcluster-referendum heeft me echt drieënhalf jaar gekost. Ik wil dit doen mits ik ondersteund word.” De Bruin denkt aan Heemschut, Zaans Erfgoed, Zaanse architecten en bewoners die in de omgeving van de Fabriek en de Peperstraat wonen.

Dat een referendum tot verder uitstel zal leiden, vindt De Bruin “zeker niet erg.”

Jan de Bruin kan gemaild worden voor vragen en steun. De Referendum-Verordening van Zaanstad is hier te vinden. Hieronder het hele interview met De Bruin.

De Orkaan podcast (Zaans nieuws) · Jan De Bruin roept op tot referendum Peperstraat

Door Piet Bakker en Edwin Kleiss. Foto: De Orkaan.