Het nieuwe asielzoekerscentrum van het COA aan de Gerrit Bolkade moet voor 20 juli klaar zijn, de opening zelf is voor ‘niet eerder dan eind juli’ voorzien. De openingsdatum van de locatie die 1000 asielzoekers moet huisvesten, is al vier keer uitgesteld, dus het moet nu écht gebeuren.

Er is nog veel werk aan de winkel. In minder dan drie weken moeten nog werkzaamheden aan de weg, zoals een fiets- en looppad, een afslag, bebording en een Kiss en Ride worden gerealiseerd. Daarnaast moet de verkeerssnelheid van 80 naar 50 kilometer per uur worden teruggebracht. Ook moeten de container-pontons Bibby Progress en Bibby Renaissance afgemeerd en aangekoppeld worden en met loopbruggen met de kade worden verbonden. Ook de stroomvoorziening is nog niet af. Gaat Zaanstad dat lukken binnen de tijd?

Wat staat er wel?

Het terrein is opgehoogd en er is een wegdek aangelegd, dat zal functioneren als een Kiss & Ride en laad- en losterrein. Er komt geen vaste parkeerplaats. Daarnaast zijn er zes extra palen geplaatst om de barges (de twee drijvende asielopvangboten) aan vast te leggen. Volgens de gemeente zijn deze palen halverwege juni al geplaatst, maar de Orkaan leest dat de vergunning voor deze palen pas op 28 juni is verleend. Ze staan er in ieder geval nu wel.

De boten kunnen pas worden aangemeerd als de kadewerkzaamheden zijn afgerond en als de omgevingsvergunning er is. Die ligt nu zelfs nog niet ter inzage. Om toch de boten in gebruik te kunnen nemen gaat Zaanstad via een ’tijdelijk gedoogbesluit’ toestaan dat de barges worden afgemeerd voordat de omgevingsvergunning verleend is.

In de tussentijd liggen de massale barges te wachten in de haven van Amsterdam totdat de gemeente Zaanstad en COA klaar zijn met de voorbereidende werkzaamheden.

De barges die voor 20 juli aan de Gerrit Bolkade moeten worden aangemeerd.

In de COA-locatie aan de Gerrit Bolkade worden asielzoekers en eventueel statushouders opgevangen (geen Oekraïense vluchtelingen). Het kunnen mensen zijn die net in Nederland zijn aangekomen of mensen die zijn overgeplaatst van een (sluitende) COA locatie elders. Er zullen geen minderjarige kinderen worden opgevangen, alleen volwassenen. Dit kunnen alleenreizende mannen of vrouwen zijn, of stellen zonder/met kinderen boven de 18 jaar.

Vanaf 4 juli is de weg langs de Gerrit Bolkade afgesloten zodat er intensief kan worden gewerkt aan de plannen.

Op maandag 8 juli is er een informatiebijeenkomst voor omliggende ondernemers en omwonenden die Zaanstad samen het COA organiseert.

Door: Remi Kerkhoven. Bronnen: Raadsinformatiebrief, Gemeenteblad, woordvoerder gemeente Zaanstad, eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: foto boven De Orkaan, foto onder facebook De Sluis.