Wie kent Restaurant de Peperbus nog? Of het Wiener Café? Deel 6 uit onze special-miniserie van de Fototijdreis over de Peperstraat.
We staan aan de vooravond van een drastische verandering van de Peperstraat. Voor de tweede keer in een kleine 70 jaar zal dit deel van Zaandam op de schop gaan. Het bestemmingsplan waarbij vrijwel de gehele bebouwing wordt gesloopt en wordt vervangen door nieuwbouw, is net voor de zomer van 2024 door de raad goedgekeurd, daarmee is het lot van de straat bezegeld.
De tijd staat niet stil. Er wordt gebouwd en gesloopt, straten verdwijnen, nieuwe wijken verrijzen. Winkels gaan weg, bedrijven sluiten, groen maakt plaats voor nieuwbouw. De Zaanstreek is de afgelopen decennia sterk veranderd. De Orkaan brengt dat in beeld. Op één plek die in het verleden op de foto is gezet, maken we nu opnieuw ‘dezelfde’ foto. Zoek de verschillen…
Deze ansichtkaarten en foto’s komen uit de privé-verzameling van Orkaan-redacteur Piet Bakker en uit een verzameling die Zaandammer Henk van Dalen op een rommelmarkt kocht. Bert Versteeg maakte de eigentijdse foto en zorgde ook voor de achtergrondinformatie. Vandaag: de Peperbus. (nr 95 in onze serie!)
De Peperbus
De zeven verdiepingen tellende Beatrixflat is 25 meter hoog. Het was de eerste hoogbouw in Zaandamen werd eind 1962 opgeleverd.
Behalve woningen zat op de begane grond modehuis Beatrix. Aan de Zaankant zat restaurant De Peperbus dat later Wienercafé werd.
Deze ansichtkaart werd net als een aantal ander in deze serie uitgegeven door boekhandel Peperbek die ook in de Peperstraat zat.
Bekijk hier alle fototijdreizen. Hier de mini-serie over de Peperstraat.
Foto en tekst 2024: Bert Versteeg. Bronnen: Zaanwiki, Gemeentearchief Zaanstad, Beeldbank Zaanse Molen, De Orkaan.
wienercafe me oma vierde haar verjaardag vaak en kon je nog door het tunneltje lopen naar de andere kant
Puntjes op de i. Het heette Cocky's Club. Altijd al. Met de intrede van Johan Neeskens, z'n entreebeleid met pasjes en 2,50 betalen waren wij niet blij als jeugd. Gelukkig later weer afgeschaft.
Later Cockeysclub van Johan Neeskens
Cockersclub zat aan de andere van het gebouw, op de hoek van het pleintje naast het voetgangerstunneltje dat onder de Peperstraat liep.
dat was restaurant pruve werd later cocky,s club met bij de ingang tunnel de snackbar waar ik nog gewerkt heb.
Zijn compagnon heette Cocky Pruim, vandaar deze ietwat ongebruikelijke naam !