Vanuit de foyer van het Zaantheater kon je vroeger de prachtig gekleurde fontein zien sproeien, maar helaas is deze verdwenen. Een fontein in een visrijke omgeving is volgens één van de kenners die wij raadpleegden ook geen goed idee, het wordt een soort van vismeelfabriek.

Fonteinen zaten vroeger door de hele Zaanstreek verspreid, maar veel daarvan zijn we al jaren uit het oog verloren. Iets wat niet opvalt, kan toch ineens verdwijnen. De Orkaan blikt deze zomer op ‘ooit klaterend water’ terug. En als het even kan op de overblijvers.

De fontein bij het Zaantheater verdween in 2014 of 2015 volgens het Zaantheater (maar in het Orkaan-archief zat een foto uit 2016, dus wij gokken dat het een jaartje later was). De reden van de verdwijning is dat de fontein steeds kapot ging door de vis in het brakke water. Uiteindelijk was het mechanisme helemaal kapot en is er besloten de fontein definitief weg te halen.

Weet jij nog een plek waar een fontein ook verdween? (of nog staat?) Laat het ons weten via de mail! of zet het hier onder in de reacties.

Door: Silva Honig. Aanvullende informatie Zaantheater. Foto De Orkaan (2016).