Tijdens het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de motie ‘Wend het ravijn af: compensatie voor 2026 en 2027’ van de gemeente Zaanstad met 99 procent voorstemmers aangenomen. De motie roept het kabinet op de aangekondigde bezuiniging voor 2026 te schrappen, al formuleren ze het wat anders, het kabinet moet “de wettelijke verplichting volgen om de uitvoering van medebewindstaken volledig te vergoeden.”

Met de motie verwijst Zaanstad naar de Gemeentewet waarin staat dat het rijk verplicht is gemeenten te compenseren voor de kosten van de taken die zij moeten uitvoeren. Er dreigt een ‘ravijn’ in de financiën omdat in 2026 de gemeenten minder geld krijgen (maar niet minder taken), pas ‘uiterlijk in 2028’ krijgen de gemeenten weer voldoende geld. Daarvoor zijn wetswijzingen nodig die niet op korte termijn kunnen worden doorgevoerd.

Zaanstad (en 99 procent van de andere gemeenten – wie stemde eigenlijk tegen?) vindt dat het kabinet in 2026 en 2027 extra vergoedingen aan gemeenten moet geven om aan hun wettelijke verplichtingen te voldoen. Daarmee wordt ‘het ravijn’ afgewend. De motie werd door 39 andere gemeenten ondersteun bij de indiening.

De oproep is dus voor het nieuwe kabinet en de nieuwe Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD).

Op het VNG-congres werd ondermeer gesproken door wethouder Stephanie Onclin (VVD) van Zaanstad (“moties bij VNG-congressen worden over het algemeen met Noord-Koreaanse uitslagen aangenomen”) en SP-raadslid Anna de Groot, zij sprak ook namens andere ‘raden in verzet’.

Vorige maand legde wethouder Onclin uit aan De Orkaan wat het ravijnjaar inhield:

Door Piet Bakker. Bronnen: VNG-congres (website), Anna de Groot en eerder nieuws op De Orkaan. Filmpje via Anna de Groot.