Morgen, midzomerdag, zal Tom de Vos zonder zijn maatje Sjors Brand de MIND Summer Ride afleggen. Een fietstocht van ruim vierhonderd kilometer om geld op te halen voor stichting MIND. Sjors brak na een val (waarschijnlijk) zijn elleboog en wordt vervangen. Ook is de route aangepast. In plaats van het Noord Franse Calais zal het startpunt nu het Duitse Minden zijn.

Een verontrustend bericht bereikte de sportredactie van De Orkaan. De heren waren hard aan het trainen voor de grote uitdaging op de dag met het meeste zonlicht toen het fout ging zo horen we van Tom de Vos die zelf wel zal rijden donderdag.

‘Sjors is naar gevallen op zijn arm en loopt met een mitella. Er zit waarschijnlijk een breuk in zijn elleboog. Hij kan dus niet fietsen en hij baalt als een stekker. Ik en Dirk, de vader van Sjors, starten samen. Ook hebben we voor een andere route gekozen en vertrekken we nu vanuit Minden. De windrichting speelt daarbij een grote rol. De wind komt vanuit het oosten donderdag.’

Het einddoel blijft hetzelfde, donderdagavond rond 22.00 uur zullen Tom en Dirk aankomen in cafe de Fabriek in Zaandam. Onder begeleiding van supporters die een deel meefietsen. Dan is er hopelijk een mooi bedrag opgehaald voor stichting MIND. Eerder vertelden Tom en Sjors in de Orkaan podcast over hun reis en waar ze het voor doen:

‘We vragen aandacht voor mentale gezondheid. Het is een onderwerp waar nog best veel taboe aan hangt. Mensen praten er niet makkelijk over en weten ook niet zo goed met wie je erover kunt praten. Een paar jaar geleden zat ik zelf ook met wat mentale problemen en ben er uiteindelijk wel uitgekomen. Vorig jaar had ik het er met Sjors en wat andere vrienden over hoe diep ik zat op dat moment en daar schrokken ze ook erg van. Dat was voor mij gek want het was alweer een paar jaar geleden en het voelde als heel lang geleden.

Met de MIND Summer Ride wil ik de ogen openen van mensen die met dit soort gevoelens zitten. Ga met iemand praten. De stichting heeft ook een telefoonlijn waar je altijd naar kunt bellen. Dat is ook waar wij geld voor inzamelen zodat die mensen hun werk kunnen doen.’

Op zich is het ritje van Minden naar Zaandam maar 333 kilometer. Tom en Dirk maken zich er echter niet makkelijke vanaf en rijden extra lussen in de rit. Daarmee komt de afstand neer op 407 indrukwekkende kilometers.

Fietsroute Minden – Zaandam. Bron: Google maps.

Voor wie iets wil bijdragen, dat kan op meer manieren dan alleen het overmaken van een leuk bedrag. Alle mogelijkheden tot actie staat vermeld op de website van de MIND Summer Ride.

Door: Edwin Kleiss. (Tekst, podcast en foto’s).