In 1989 kreeg Zaandam een ‘werelddiscotheek’: de Metropool. Een korte maar hevige geschiedenis (is Prince daar echt geweest?).

In januari 1989 kon heel discominnend Zaandam zich vergapen aan een van de grootste discotheken in Nederland. Ruime zalen, balkons, zitjes, bars en vooral muziek. Ook technisch viel er het nodige te bewonderen, state-of-the-art speakers en dito spots plus andere effectapparatuur; het kon niet op, of toch? Na een paar jaar nam een Engels entertainmentbedrijf de zaak over en hernoemde het naar ’The Palace’. Het feest was in 1996 definitief over, nu staat op die plek het hoofdkantoor van Ahold-Delhaize.

Een drietal Zaanse (horeca)ondernemers stak eind jaren tachtig de kopen bij elkaar om ‘nu iets heeeel bijzonders’ te gaan opstarten, ondanks de nabijheid van Amsterdam. De tijd was rijp voor een mega discotheek annex zalencentrum, zo meenden zij. En ja, zij kregen gelijk, van heinde en verre trok het enorme gebouw aan de Provincialeweg heel veel bezoekers. Het was ook best vernieuwend, geen bruine kroeg of holle feestzaal, maar een bijzonder oogstrelende combinatie van trappen, bordessen en zithoekjes. Volgens bezoekers uit die tijd een plek die intiem genoeg was, maar ook ruim genoeg om lekker uit je dak te gaan.

Pop-tempel

Natuurlijk boekte de Metropool geregeld bekende bands uit het Nederlandse popcircuit: de Dizzy Man’s Band en Soul Conference, Caramba en the Bintangs. De club maakte ook naam met veel eigen DJ’s: Orlando, Flash, Cockey, Vos, Ulrik, E-One en Franck. Succes boekten ze zeker met Nederlandse artiesten zoals Rene Froger, Marco Borsato en Lee Towers.

Na het wijzigen van management en naam, ontwikkelde The Palace zich meer tot podium voor house en dance met stevige feesten die vaak toch in de kleine uurtjes doorgingen. Langzaamaan namen locaties als Lexion (toen: ‘after hour club’), Hemkade en Las Vegas het stokje over.

In 1994 werd de zaak verkocht aan een projectontwikkelaar, die vervolgens een plan maakte voor woningbouw. Toen dat niet haalbaar bleek door de geluidsnormen rond het spoor enz., werd de grond benut voor kantoorgebouwen. Nu staat op de plaats van de Metropool het hoofdkantoor van onze grootgrutter: Ahold-Delhaize.

Op deze luchtfoto uit 1989 is de Metropool heel herkenbaar, naast het viaduct over het spoor met de Albert Heijnweg. Op de achtergrond is vaag te zien dat de bouw van het eerste hoofdkantoor van AH net was begonnen (a.d Houtveldweg).
Ook uit 1989 een shot van de forse entree aan de Provincialeweg. Opvallend zijn de dranghekken, die vaak nodig waren.
De Metropool had niet alleen grote zalen, ook was gedacht aan wat intiemere barretjes en hoekjes (1989).
In 1990 konden deejays een gooi naar de eeuwige roem doen in de Open Zaanse Mixkampioenschappen die de Metropool organiseerde.
In april 1991 heropende de discotheek onder een nadere naam & management: The Palace.

Door Kees Malingré. Foto’s: Gemeentearchief Zaanstad, Ronald Goedheer, Han de Groot, Michel ten Hope.


Met enige regelmaat een jaar uit de geschiedenis van 50 jaar Zaanstad

In 2024 bestaat Zaanstad 50 jaar. De afzonderlijke gemeenten Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandijk en Zaandam hielden op te bestaan en gingen op in een gemeente met 125.000 inwoners (dat zijn er nu al 160.000). De Orkaan blikt bijna elke week terug in de geschiedenis, beginnend in 1974 totdat we in december bij ‘2023’ zijn aangeland. Uit elk jaar halen we een gedenkwaardige gebeurtenis terug. We hebben al een klad-lijstje met de meeste jaren, maar suggesties (wat in welk jaar en waaromzijn altijd welkom.