Een bijna geheel vervaagde Geveltoerist deze week: het pakhuis van Kraaier Kaas aan de Oostzijde 303 in Zaandam.

Tussen 2017 en 2020 plaatsten we 100 (honderd!) keer een aflevering van de Geveltoerist: De Orkaan (vaak een Orkaan-lezer) keek omhoog en zag een oude bestemming op de gevel. Erfgoed is vooral goed kijken. We zien nog steeds veel gevels met een geschiedenis. Vanaf juni 2024: The Return of The Geveltoerist!

Kraaier Kaas, Oostzijde Zaandam

Bert Versteeg zag deze gevel aan de Oostzijde: “Aan zowel de noord- als de zuidgevel (onder) hangt nog een bord met de tekst ‘Goede Kaas verveelt nooit’ met helemaal onderaan ‘sinds 1897 Kraaier’. Helaas is de onderste tekst niet tot nauwelijks te lezen op de foto die van de noordgevel is (boven).

In het onvolprezen gemeentearchief van Zaanstad vinden we een foto die de situatie bijna 20 jaar geleden weergeeft (2006).

Kraaier Kaas, 2006 (Wim de Jong, Gemeentearchief Zaanstad)
Zaanzijde Kraaier Kaas, 2006 (Wim de Jong, Gemeentearchief Zaanstad)

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, mode-, levensmiddelen-, supermarkt, baby-zaak, fietsen- en meubelwinkel, garage, schildersbedrijf, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, sigarenwinkel, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, watersnood-herinnering, gemeentehuis, polderhuis, warenhuis, rusthuis, torpedo bergingsvaartuig, verzekeringskantoor, gemaal, flatgebouw, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, krantengebouw, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek, zwembad, kindertehuis.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Door Piet Bakker. Historische informatie van Gemeentearchief Zaanstad (foto’s van Wim de Jong, 2006). Foto’s 2024: Bert Versteeg.