Het sportgokbedrijf Betcity maakte via de door haar gesponsorde beachvolleybal-competitie reclame op de Burcht in Zaandam. Op het zand, tussen de Betcity-reclameblokken, worden ook wedstrijden voor scholieren gehouden. Ook jonge kinderen speelden lekker op het Zaanse gokstrand. Sportbedrijf Zaanstad was mede-organisator.

Sietse Oppenhuizen, steunraadslid van de ChristenUnie in Zaanstad, gaat daarover vragen stellen aan de wethouder Sport (Gerard Slegers) bij het eerstvolgende vragenuur (volgende week):

1) Wat vindt het College van de uitingen van BetCity bij het beachvolleybalterrein op De Burcht?
2) Is het College tevreden met de ondernomen acties richting de organisatie van het beachvolleybalevenement om deze ongerichte gokreclame te voorkomen?
3) In hoeverre hecht het College eraan dat in de toekomst wordt voorkomen dat jongeren bij een sportevenement of elders in Zaanstad worden blootgesteld aan gokreclame?

    Vanaf 1 juli 2023 is ongerichte reclame voor kansspelen op openbare plaatsen niet toegestaan (en je mag kinderen niet blootstellen aan gokgereclame). Slegers werd daar vorig jaar ook op aangesproken maar hij meldde dat het bij het bedrijf Sportworx lag dat de boel op de Burcht organiseerde met Sportbedrijf Zaanstad (en dat is hijzelf dus).

    Na een klacht van bewoner van Zaanstad bij de Reclame Code Commissie trok gokbedrijf BetCity het boetekleed aan: het had natuurlijk niet mogen gebeuren. Zij beloofden dat voortaan jongeren geen reclame-uitingen van hen te zien zouden krijgen. Dat is niet gelukt. 

    Afgelopen weekend werd opnieuw reclame gemaakt voor Betcity. Volleybalvelden werden ter beschikking gesteld aan scholieren en jongeren.

    Zaanstad maakte zelf ook reclame met het gokzand.

    Door Piet Bakker / Merel Kan. Extra informatie van Reclame Code Commissie, Zaanstad Nieuws-pagina in Zaans Stadsblad en eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: De Orkaan.