Verdwijnt Oostzaan als zelfstandige gemeente? Wordt Oostzaan onderdeel van Zaanstad of Amsterdam, of stuurt de raad richting een ‘bestuurlijke fusie’ met Landsmeer en Wormerland? Dat zijn de keuzes waarover de raad morgenavond vergadert. De optie ‘zelfstandig’ lijkt uit beeld te raken (“Voor kleinere gemeenten wordt het aantal taken eigenlijk te groot” is op de site van de gemeente te lezen.)
Een fusie met Landsmeer of een ‘ambtelijke fusie met Landsmeer en Wormerland’ zijn ‘niet reëel’ volgens B&W van Oostzaan. Maar eigenlijk geldt dat ook voor bestuurlijk samenwerken met Wormerland, die wil dat namelijk ‘absoluut’ niet. Oostzaan wil desondanks “onze buren blijven uitnodigen om in gesprek te gaan over een bestuurlijke fusie.” Landsmeer staat overigens wel open voor die optie.
Fusie met één van de grote buren lijkt dus de meest logische optie. Bestuurlijk samenwerken met Landsmeer en Wormerland is een achterdeurtje.
Een beslissing moet dit jaar nog worden genomen. Die beslissing is onontkoombaar, want als dat niet gebeurt, blijven “de huidige problemen met de uitvoering voortbestaan. Een situatie die al langer niet acceptabel is. De inwoners en ondernemers worden op verschillende terreinen niet goed bediend en dat geldt ook voor college en raad. (..) de huidige gang van zaken binnen de gemeente Oostzaan is door een aantal oorzaken niet veel langer houdbaar.”
De huidige samenwerking (met Wormerland in ‘Over’) is niet toekomstbestendig volgens de raad.
De raadsvergadering begint donderdag 14 maart om 19.30 en kan ook online worden gevolgd.
Door Piet Bakker. Bronnen: stukken op website Oostzaan. Foto: De Orkaan.
Jammer Oostzaan, maar het gaat jullie opbreken.
Je zal langzamerhand je zeggenschap kwijt raken, je eigenzinnigheid, je karakteristieken, je oostzaanse identiteit.
De charme van Oostzaan is juist dat het een klein Dorp is. Hier stikt het nog niet van de handhavers en problematiek die je wel ziet in Amsterdam en Zaandam.
Hier zijn burgers nog echte mensen. In plaats van nummers in een overheidssysteem, dat steeds meer begint te lijken op een dystopische variant op de bio-industrie, maar dan voor mensen die belastinggeld moeten produceren.
Als dorps raadslid uit Wormerland volg ik de Oostzaanse raadsdebatten over haar bestuurlijke toekomst, de bijdragen op de Facebook-pagina 'Oostzaan Politiek' en hier met belangstelling. Is Oostzaan niet meer ‘in control’? Die uitspraak verbaast me. Wat is mis, en waarom? Wordt Oostzaan soms niet goed bediend door OVER-gemeenten, en is daardoor de gemeentelijke zelfstandigheid van Oostzaan niet meer te handhaven? Geen idee hoe dat zo kan. We zitten toch samen in het zelfde schuitje? Waarom praten we hier niet met elkaar over?
De ambtelijke samenwerking in OVER is van essentieel belang voor een goede dienstverlening aan al onze inwoners. En dienstverlening wordt in beide gemeenten door de inwoners, gewaardeerd (waarstaatjegemeente.nl). Ik merk wel dat er verschil van inzicht is gegroeid tussen beiden gemeenteraden. Er lijkt weinig eenheid in de bestuurlijke visies en beleid van de afzonderlijke raden en dat is schadelijk voor de dienstverlening. Het raakt ook OVER in haar rol als aantrekkelijke werkgever – en dat in een tijd van chronisch personeelsgebrek! Bestuurlijke struikelpartijen, tegenvallers, misverstanden en fouten hebben tot financiële offers geleid. De samenwerking is flink op de proef gesteld. Dat mogen we ons aantrekken en we moeten er ook van leren.
En hebben we hier voldoende lering uit getrokken? Waarom laten we na om hierover met elkaar in gesprek te gaan – maar zijn we wel druk in de weer geweest met consultants. Neem dus die constatering dat de het gemeentebestuur van Oostzaan niet meer 'in control' zou zijn. De adviseur van TwynstraGudde kan het vast goed uitleggen maar toch niemand hoor ik het in zijn eigen woorden herhalen. En waarom herkennen wij dit niet in de Wormerlandse gemeenteraad?
Het gemis van wederzijds begrip raakt ons allemaal. Juist bij onze samenwerking is een gezamenlijke visie en beleid van belang – en wordt ze ondergraven door het ‘ieder voor zich’. Komen we niet verder door in dialoog oog te krijgen voor elkaars behoeften en belangen, om de bereidheid te hebben om wel eens water bij te wijn te doen om er samen uit te komen. Dat leidt tot eendracht en kracht. Dan overtijgt het totaal van de samenwerking de som van de afzonderlijke Oostzaanse en Wormerlandse inbreng. Onze inwoners die de zelfstandigheid, de kern van de lokale identiteit, koesteren verdienen dat. En ook onze ambtenaren die zich in de afgelopen jaren loyaal en onvermoeibaar hebben ingezet voor onze gemeenschappen.
Ons huidige tijdsgewricht wordt naast een chronisch personeelsgebrek, begrotingstekorten, vooral gekenmerkt door confrontaties. Confrontatie in Den Haag, de landelijke politiek, de confrontatie van Rijk en gemeente over het gemeentefonds, en afschuwelijke geweld in bijvoorbeeld Oekraïne, Gaza, Soedan.
In onze streek en in onze gemeenteraden, bij onze inwoners, is behoefte aan dialoog. Wat gaat mis/goed en wat kan beter. De technocratische analyses van consultants hebben we nu al, maar juist de gesprekken van de raadsleden van Oostzaan en Wormerland met elkaar en met inwoners, die worden node gemist. Kunnen we komen tot periodiek raadsoverleg met elkaar, over die analyses, maar ook met goede informatievoorziening over beleidsvorming en -realisatie, de besluitvorming in OVER. Om met elkaar te werken aan verdere harmonisatie van beleid en uitvoering zodat de ambtelijke inzet beter wordt benut.
Zou dat lukken? Noem me naïef maar waar een wil is is een weg. In plaats van afzonderlijke en onomkeerbare besluiten waarvan de uitkomst evenmin onduidelijk zijn, zou het mij een lief ding waard zijn als we de dialoog een kans zouden geven,
Komende donderdagavond kijk ik met veel belangstelling naar de raadsvergadering in Oostzaan. Want het gaat echt ergens over.
Interessant zou zijn om de reden voor het opheffen van de zelfstandigheid van Oostzaan nader te onderzoeken. Wat is nu daadwerkelijk het probleem, hoe groot is dat, en hoeveel "werk" blijft er nu feitelijk liggen. Dus, kom met concrete/aantoonbare feiten van werk wat is blijven liggen, hoeveel burgers uit Oostzaan zijn daar de dupe van of van geweest en wat is er nodig om dit "probleem" (als dat er al is) op te lossen. Uiteraard niet komen met de opmerking dat samenvoegen de oplossing brengt, want dat weet je pas als je een onderbouwd probleem kan aantonen. Slechts op die wijze kan bezien worden of er een werkelijke noodzaak is voor samenvoeging, of dat het misschien een gebrek aan kunde is vwb de interne bedrijfsvoering (in dat geval is samenvoegen niet nodig, maar moet er naar meer bekwaam personeel worden gezocht). In plaats van alle onderzoeken tot nu toe (de enorme kosten daarvan), had de gemeente Oostzaan dan wellicht ook extra administratieve krachten kunnen inhuren of werven. Op die manier zou er mogelijk al veel van de "werkzaamheden" kunnen zijn uitgevoerd/afgehandeld.
Ik heb niet in de stukken mogen kijken maar het zal vast meer zijn dan problemen met de BRP en de afgifte van reisdocumenten/rijbewijzen.
Een reden heb je al benoemd : moet er naar meer bekwaam personeel worden gezocht. Een groep die je niet gewoon tegenkomt , de afdeling die bestemmingsplannen moet maken en aanpassen en de club bouw en woningtoezicht maar die schaars zijn om aan te nemen . Daar zijn meer redenen voor maar de Markt en de beide gemeenten aan zuid en westkant die gewoon meer kunnen/mogen betalen dan de gemeente Oostzaan.
De problemen zitten niet in tikbokken/geiten maar schaars deskundig personeel. En om de vlucht naar voren te maken voor een fusie met Wormerland en Landsmeer kom je misschien even in de luwte maar ontloop je de storm niet . Die komt enkele jaren later opnieuw terug omdat ook voor deze, nog steeds kleine maar uitgestrekte,gemeente de salaris regels te krap zijn.
Hoezo? "Ik heb niet in de stukken mogen kijken?" Klik op de link in het stuk en je ziet alle stukken.
Dat bedoel ik niet, gewoon ik heb ze niet gelezen.