Kaas! Veel Franse kaas! De Fabriek in Zaandam was gistermiddag het toneel van introducties van de talrijke tentoonstellingen en evenementen die er plaats gaan vinden vanaf maart dit jaar in de regio van en rondom Parijs en Normandië: het speelveld waar de impressionisten 150 jaar geleden geschiedenis hebben kunnen schrijven.
Zo’n 15 journalisten, van onder andere Dagblad Trouw, De Groene Amsterdammer en tijdschrift Leven in Frankrijk (en De Orkaan natuurlijk), kwamen de Franse sprekers aanhoren.
Maar, voordat de presentatie begon, nam Jacob Reitsma, voorzitter van stichting Monet, het woord:
‘In 1871 was Claude Monet 4 maanden in Zaandam, waar hij 25 schilderijen schilderde. Daarom is Zaanstad ook Monetstad.’
De Franse sprekers beamen dit vol vuur:
‘Het is ontroerend om het aangezicht van de Zaan ook in het echt te kunnen zien, in plaats van op de prachtige schilderijen van Monet.’
Drie van deze Zaanse schilderijen hangen in het prestigieuze Musée D’Orsay in Parijs, tussen andere meesterwerken, leerden we tussen de croissants en Franse kazen. Precies in dit museum zal vanaf 24 maart tot en met 11 augustus een virtuele tentoonstelling te ervaren zijn: Tonight with the Impressionists, Paris, 1874, geeft je de mogelijkheid om de straten van Victoriaans Parijs, waaronder Opèra Garnier en de Seine, te ontdekken en om aanwezig te zijn bij de tentoonstelling van de Impressionisten: Monet, Renoir, Degas, Morisot, Cézanne en Pisarro.
Deze kunstenaars, weggepest door de heersende Salon van Parijs, portretteerden iets wat de Salon juist niet wilde: de weerspiegeling van de werkelijkheid, de normale mens en hun emoties. Dus besloten zij, 150 jaar geleden, om een eigen tentoonstelling te organiseren. De 45 minuten durende virtuele ervaring portretteert die avond, 15 april 1874, de oerknal van de moderne kunst.
Parijs was niet de enige plek waar de impressionisten experimenteerden met schilderen en plein air. Normandië, de Franse streek met hoge kliffen, blauwe wateren en pittoreske dorpjes, bood al deze impressionistische kunstenaars, waaronder onze* Vincent van Gogh, de mogelijkheid om niet alleen het grijze en grauwe van de stad op het doek te zetten, maar ook de blauwe luchten en veranderlijke lichtinvallen van het platteland.
Omdat Normandië zo verbonden is met deze eerste moderne kunststroming is daar vanaf 22 maart tot en met 22 september een grootschalig kunstfestival met 150 tentoonstellingen. Dat maakt het het eerste festival in Frankrijk in zo’n groot district. Les voyages impressionistes, zoals het festival heet, geeft niet alleen aandacht aan het ontstaan (en de geschiedenis daarachter) van het impressionisme, maar geeft ook een impressie van de nalatenschap van deze stroming.
Ook Pop Art kunstenaar David Hockney, heeft een tentoonstelling in de Musée des Beaux-Arts de Rouen genaamd Normandism, gewijd aan zijn leven in Normandië. En Oliver Beer – wie kent hem niet want het droge pigment dat hij met behulp van speakers die muziek uitstoten ‘plaatst’ op doek-, stelt zijn werk tentoon. Dat doet hij in een oude hangar in Rouen. Ook is er aandacht voor (onze!) Van Gogh in het Normandische dorp waar hij een tijd heeft gewoond: Auvers.
De boodschap van de Fransen was duidelijk: er is genoeg te zien deze zomer in Normandië en in de regio Parijs voor kunstliefhebbers. En als je gaat, maar toch heimwee krijgt naar onze o zo mooie Zaanstreek, weet dat je het Musée D’Orsay binnen kan stappen om die drie schilderijen van Monet van Zaandam te bekijken (eentje bekeken wij er al).
- Tip 1: Van 26 juli t/m 11 augustus zijn de Olympische Spelen in Parijs, dus als je enthousiast geworden bent van dit festival, zorg er dan voor dat je geruime tijd voor of na deze data gaat!
- Tip 2: Die schilders kwamen niet voor niets naar de Zaan. Je kan hier ook gewoon blijven en een rondleiding boeken bij het atelier van Monet.
- Tip 3: Eet nooit teveel kaas tijdens Franse pers-
feestjesvoorlichtingsmiddagen.
* ‘Onze Vincent’ claimen we ook gewoon, we hebben per slot van rekening een echte Vincent van Goghweg in Zaandam!
Door: Remi Kerkhoven, op de foto boven zie je de vrijwilligers van het Monet-atelier en de sprekers van Normandie Tourisme en Atout France. Op de foto onder zie je veel kaas.
et les femmes normandes y sont si belle aussi.