Vanmiddag – vrijdag 2 februari – werden Piet Middelhoven en Roel Woudt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Burgemeester Jan Hamming reikte de onderscheiding uit aan Piet Middelhoven. Burgemeester Judith Michel van Wormerland speldde het lintje op bij Roel Woudt (foto boven). Ze kregen de Koninklijke onderscheidingen tijdens het voor hen georganiseerde afscheidssymposium in het Zaans Museum.
Piet Middelhoven
Middelhoven werd in 1981 bestuurslid van de ‘Vereniging tot instandhouding en uitbreiding der Zaanlandse Oudheidkundige Verzameling Jacob Honig Jansz Junior’ die een nieuw Zaans Museum wilde. In 1995 werd stichting Steun Musea Zaanstreek, (nu: Stichting Zaans Museum) opgericht. Vanaf het begin was Middelhoven bestuurslid en toezichthouder van deze stichting. In 1998 opende het Zaans Museum. De Zaanlandse Oudheidkamer in Zaandijk werd het Honig Breethuis. In 2000 werd hij voorzitter van stichting Zaans Museum en was hij nauw betrokken bij de bouw van het Verkadepaviljoen.
Middelhoven was ook bestuurslid van de stichting de Zaanse Schans. Hij was onder meer betrokken bij de bouw en exploitatie van het Wevershuis.
Middelhoven is al heel lang lid van de kerkenraad van de Doopsgezinde gemeente Zaanstreek. Als kerkenraadslid heeft hij zich ingespannen om de Doopsgezinde gemeente te herstructureren. Door de herstructurering heeft hij gezorgd voor het behoud van historische gebouwen zoals de Vermaning op de Westzijde en het Weeshuis op de Stationsstraat. Mede door zijn inzet is het bezit van de Doopsgezinde gemeente in 2019 overgedragen aan de Stichting Hollandse Vermaning, waarvan hij ook bestuurslid is. (artikel gaat door onder foto)
Roel Woudt
Roel Woudt is tussen 2007 tot 2023 zeer betrokken geweest bij de stichting Zaans Museum. Tot het moment dat het bestuur een Raad van Toezicht werd in 2019, vervulde de heer Woudt de functie van penningmeester. Na de nieuwe bestuursvorm werd hij algemeen lid van de Raad van Toezicht. Hij heeft zich zeer sterk ingespannen om voor verschillende projecten de benodigde subsidie van diverse fondsen te verwerven. Mede door zijn toedoen werd het mogelijk om een Zaans schilderij van de kunstschilder Claude Monet aan de collectie toe te voegen.
Woudt was begin 2000 één van de initiatiefnemers voor de bouw van de replica van de Beschuitstoren in Wormer. De toren kenmerkt een belangrijk stuk historie van Wormer/Jisp ten tijde van de walvisvaart en de beschuitbakkerij-industrie. Als voorzitter van de stichting regelde hij alles; van subsidie- tot bouwaanvragen. In 2018 was de bouw van de Beschuitstoren gereed.
Uitgeverij Noord-Holland is in 1983 door onder Cees Woudt opgericht. Na diens overlijden, trad in 2001 zijn broer Roel Woudt in zijn voetsporen. Sinds de oprichting zijn er ongeveer 200 boeken uitgebracht. Vanaf 2003 is Woudt bestuurslid van deze uitgeverij Stichting Uitgeverij Zaans Erfgoed.
De onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau wordt verleend aan iemand die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis.
Door Piet Bakker. Foto’s Winnie de Wit.