Jongerencentrum ’t Kabelgat – gesteund door de Doopsgezinde Gemeente Zaandam – begint in 1969 en sloot eind 1971. Geheel brandveilig was het pand namelijk niet, bovendien “was de gemeente Zaandam weinig gelukkig met het weinig representatief geachte jongerencentrum tegenover het gemeentehuis”.
Pas in 1977 volgde de sloop. In de paar jaar van haar bestaan had het centrum een indrukwekkende reputatie opgebouwd. Het was de huiskamer voor veel jongeren die van ‘alternatieve’ muziek hielden en de thuisbasis voor nieuwe bands. Thee drinken en plaatjes draaien. Oud-Kabelgatter Paul Vreeken blikt terug.
In 2024 bestaat Zaanstad 50 jaar. De afzonderlijke gemeenten Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandijk en Zaandam hielden op te bestaan en gingen op in een gemeente met 125.000 inwoners (dat zijn er nu al 160.000). De Orkaan gaat elke week terug in de geschiedenis, beginnend in 1974 totdat we in december bij ‘2023’ zijn aangeland. Uit elk jaar halen we een gedenkwaardige gebeurtenis terug. We hebben al een klad-lijstje met de meeste jaren, maar suggesties (wat in welk jaar en waarom) zijn altijd welkom.
Vandaag: Zaandamse Jongerencentrum ’t Kabelgat gesloopt
Paul Vreeken kijkt terug op een belangrijke tijd in zijn leven – ook al duurde die maar drie jaar. Het ‘Kabelgat’-gevoel bestaat nog steeds, en op de reünies komt alles weer samen.
Elke week een jaar uit de geschiedenis van 50 jaar Zaanstad.
- 1974: eerste gemeenteraad
- 1975: brand oude gemeentehuis Wormerveer
- 1976: Sloop Noorderbrug
- 1977: Kabelgat gesloopt
Door redactie De Orkaan, audio-interview Di-Lan Sun. Foto’s van Gemeentearchief Zaanstad en Di-Lan Sun, extra info van Kabelgat-website en Zaanse Popgeschiedenis.
Kabelgat op facebook; https://www.facebook.com/groups/113268268759866
Gedurende enkele jaren heeft op de begane grond de wereldwinkel gezeten, mijn moeder was daar vrijwilligster.