De Zaanstreek telt vijf Kerkstraten (afgezien van de diverse Zuider- en Noorder-exemplaren), vier Stationsstraten (waaronder de kortste van Nederland), vier Dorpsstraten (waaronder de langste van Nederland), vier Zuideindes en drie Weivers…
Wie droomt er niet van een eigen straat: een unieke, helemaal alleen voor jou, desnoods een ‘steeg’ of een ‘pad’ (we vonden trouwens ook eigen lanen, kades, pleinen, erven en plantsoenen).
Het Hellingpad was een pad op de Koger Hem (het terrein waar nu de fabrieken van Tate & Lyle en machinefabriek Duyvis zijn gevestigd). De Koger Hem was over de volle lengte van noord naar zuid, doorsneden door Het Nauw. Via het Hellingpad had je toegang tot de vele pakhuizen en fabrieken en molen De Pelikaan.
Het pad bestaat inmiddels niet meer, maar leeft voort op een straatnaambordje in het raam van het pand Lagendijk 52/54. Dat is een rijksmonument, nr 52 is gebouwd in 1735 en nr 54 in 1694.
De laatste bewoners van de afgelopen honderd jaar waren van 1929 tot 1946 de familie Moraal (tabak, koffie, thee, klompen en brandstof); van 1946 tot 1959, de familie Remmert Tromp (muziekhandel); van 1959 tot 1976, Hans W.J. Fontijn (grammofoonplaten en reparaties aan radio en tv). In 1976 werd het pand door een brand getroffen. Daarna werd het een woning, een waterbeddenhandel en een schoonheidssalon. Vanaf 2007 is het de B&B van Fred en Kelly Snel.
In het Gemeentearchief is een mooi kaartje van de paden op de Koger Hem te vinden uit 1910.
Hier alle ‘eigen straatjes’ tot dusver
Weet je ook een ‘eigen straat’ – of woon je er zelf – mail het ons
Door Piet Bakker (inleiding) en Jan Leguijt (tip, tekst, foto’s).
voor meer info over Lagendijk 52-54 kun je het volgende artikel lezen:
https://www.historischeverenigingkoogzaandijk.nl/elementor/2018/05/23/lagendijk-52-54-in-koog-aan-de-zaan/
veel leesplezier!
Volgens mij was de naam van de molen De Pellekaan.
Daar is ook de straat in Koog aan de Zaan naar vernoemd. Als ik het goed begrepen heb, hebben de heren Van der Ley en Van Someren samengewerkt en is daar in 1638 het pellen van gerst, in de eerste pelmolen door ontstaan. Ddie molen stond op de Kogerhem en was De Pellekaan geheten. De familie Van Someren werd daarna Pel genoemd. Één van de nazaten was mijn overgrootvader, Jan Pel, oorspronkelijk timmerman en bedenker van het bakken van ouwel aan de lopende band. Hij was de oprichter van Primus ouwelfabriek.
Ik heb altijd gezegd dat ik uit een familie van bouwers en uitvinders stam en dat er altijd een oplossing komt. ;-) Dat bleek allemaal te kloppen.
Na de brand heeft het gebouw nog lang zonder de mooie gevelversieringen gestaan: die waren kennelijk door de brand al te zeer aangetast, dus moesten gekopieerd worden (denk ik). Gelukkig weer terug in volle glorie.
Als verdwenen paden ook aan de beurt komen, mits er maar een straatnaambord van overgebleven is, dan kunnen we nog wel even, bijvoorbeeld op Zaandijk het Schoppenmakerspad, het Ezelspad, het Tweede (of Verkeerde) Ezelspad, het Arie de Bruinspad, het Bakkerspad (om de Noord) ...
Leuk stukje, maar dan komt er bij mij een vraag op waarom u Tate and Lyle niet Honig, de oude naam van die firma, noemt en wel Machinefabriek Duyvis, terwijl dat nu Royal Duyvis Wiener heet?
Klopt, mijn fout. Ik had dat inderdaad anders moeten doen. Sorry daarvoor
Geeft niets, u laat daarmee zien dat u ook maar een mens bent. Maar eerlijk een heel leuke rubriek.