Recreatiebedrijven lopen de nodige risico’s. Naast schade aan eigen bezittingen kan er ook schade ontstaat aan gasten die op bezoek zijn. Omdat de kosten van dergelijke schade hoop op kan lopen, wil je dit niet allemaal zelf vergoeden. Gelukkig hoeft dit niet, want je kunt je verzekeren tegen de risico’s die je als recreatiebedrijf loopt. Benieuwd welke verzekeringen belangrijk zijn voor recreatiebedrijven? Wij hebben er hier een aantal voor je op een rijtje gezet.

Partnerproductie / Ingezonden mededeling – Twenty Four Webvertising

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als recreatiebedrijf ben je weliswaar niet verplicht om je te verzekeren tegen aansprakelijkheid, maar toch is het wel verstandig om deze verzekering af te sluiten. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je namelijk verzekerd voor schade die tijdens je bedrijfsactiviteiten ontstaan aan (spullen van) anderen. Het ‘slachtoffer’ zal deze kosten op jou verhalen, waardoor een schadeclaim volgt. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat je deze kosten zelf moet dekken. Deze worden namelijk vergoed door je verzekeraar.

Zakelijke rechtsbijstandverzekering
Het gemiddelde recreatiebedrijf raakt niet snel verzeild in conflict met een bezoeker, leverancier of andere partij. Daarom denk je misschien dat je deze verzekering niet nodig hebt. Overweeg hem toch af te sluiten, want de kans op een geschil is een stuk groter dan je dekt. Hier is namelijk al sprake van als iemand weigert te betalen voor iets. Loopt dit uit op een rechtszaak? Dan moet je alle kosten zelf betalen als je geen rechtsbijstandverzekering hebt.

Gebouwenverzekering
In onze ogen is een gebouwenverzekering ook belangrijk voor recreatiebedrijven. Naast een hoofdgebouw tref je op het terrein van dit soort bedrijven vaak ook meerdere bijgebouwen aan. Daarnaast zijn de in- en uitgang van het terrein meestal afgesloten met slagbomen en is het terrein omheind. Beschadigen dergelijke zaken door brand, blikseminslag, wind, regen of hagel? Dan dekt een gebouwenverzekering deze schade.

Inventarisverzekering
Run je een camping? Dan heb je een flinke inventaris. In het hoofdgebouw bevindt zich vaak de receptie, waar ze gebruik maken van computers en aan bureaus werken. In de bijgebouwen staan vaak ook allerlei spullen die niet voor verkoop bestemd zijn. Omdat de inventaris van een camping al snel behoorlijk veel geld waard is, is het verstandig om dit te verzekeren. Hiervoor sluit je een inventarisverzekering af. Alle spullen die niet voor verkoop bestemd zijn, zijn hiermee verzekerd voor schade door diefstal, inbraak, vandalisme en water dat via de kelder of begane grond binnenkomt. 

Ziekteverzuimverzekering
Recreatiebedrijven hebben vaak behoorlijk wat personeel in dienst. Geldt dit ook voor jou? Sluit dan een ziekteverzuimverzekering af. Hiermee verzeker je loondoorbetaling bij ziekte van medewerkers. Je kunt je bovendien aanvullend verzekeren voor verzuimmanagement. Voordat je deze verzekering afsluit, wil je vast antwoord op de vraag: ‘wat kost een verzuimverzekering?’. Dit hangt af van de manier waarop jij je verzekert. Hoe uitgebreider de dekking, des te hoger de premie. Kijk overigens niet te veel naar de prijs. De premie valt namelijk in het niet met de kosten die je maakt als een medewerker ziek is en je zijn loon zelf door moet betalen.

Collectieve ongevallenverzekering
Als je met personeel werkt, is het ook verstandig om een collectieve ongevallenverzekering af te sluiten. Hiermee ben je namelijk verzekerd van financiële ondersteuning als iemand door een ongeval blijvend invalide is of zelfs overlijdt. Een verzekeraar vergoedt de kosten als het ongeval plaatsvindt tijdens het werk. Naast medewerkers met een vast en tijdelijk contract, zijn ook stagiaires en seizoenmedewerkers verzekerd.

* De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze commerciële bijdrage.