Ruim 90 jaar terug in de tijd in Wormerveer, een ‘rustig straatje’ in aanbouw (maar wel mooi genoeg voor een ansichtkaart).
De tijd staat niet stil. Er wordt gebouwd en gesloopt, straten verdwijnen, nieuwe wijken verrijzen. Winkels gaan weg, bedrijven sluiten, groen maakt plaats voor nieuwbouw. De Zaanstreek is de afgelopen decennia sterk veranderd. De Orkaan brengt dat in beeld. Op één plek die in het verleden op de foto is gezet, maken we nu opnieuw ‘dezelfde’ foto. Zoek de verschillen…
Deze ansichtkaart komt uit de privé-verzameling van Orkaan-redacteur Piet Bakker. Bert Versteeg maakte de eigentijdse foto en zorgde ook voor de achtergrondinformatie. Vandaag de Evertsenstraat in Wormerveer.
Evertsenstraat, Wormerveer
Net als veel andere steden in Nederland heeft Wormerveer ook een zeeheldenbuurt. Deze wijk ligt in het noorden van het dorp ten westen van de Noorddijk/Noordeinde en oostelijk van de Noorderstraat, zuidelijk van de Herman Gorterstraat en noordelijk van het oostelijk deel van de Bloemenbuurt en bestaat uit een ‘oude buurt’ en een ‘nieuwe buurt. Met de bouw van de oude buurt werd in 1910 begonnen, met de nieuwe buurt in 1922,
De straten zijn voornamelijk vernoemd naar 17e-eeuwse admiraals als Tromp, Piet Hein, De Ruyter, Witte de Wit, Van Diemen, Kortenaer, Jan van Galen, Jan van Riebeeck, Van Heemskerck, Evertsen en Houtman. Ook de ontdekkingsreizigers Abel Tasman en Willem Barendsz. hebben een straat gekregen. Naast de huidige Abel Tasmanstraat was er ook de Abel Tasmankade, deze straat is later omgedoopt tot Cor Bruynweg.
Ook z
Ook is een straat vernoemd naar de kanonneerbootcommandant Jan van Speijk, die tijdens de Belgische Opstand op 5 februari 1831 zijn schip opblies met daarbij de historische woorden “dan liever de lucht in”. Ook Karel Doorman, schout bij nacht in 1942 tijdens de verloren Slag in de Javazee waarbij hij de heldhaftige woorden “ik val aan, volg mij” zou hebben geroepen, heeft een straat gekregen.
De Evertsenstraat is waarschijnlijk vernoemd naar Jan (Johan) Evertsen die admiraal was bij de Admiraliteit van Zeeland. Veel leden van de familie Evertsen waren zeelui, zo was de vader van Jan, die ook Johan heette en vaak Johan de Kapitein werd genoemd commandeur en sneuvelde in 1617 tijdens een gevecht met een Franse kaper. Jan Evertsen was luitenant-admiraal en heeft diverse zeeslagen gevoerd zoals de Eerste Engelse Oorlog (1652-1654) en de Tweede Engelse Oorlog (1665-1667)
Jan sneuvelde tijdens de Tweedaagse Zeeslag (4 en 5 augustus 1666). Zijn broer Cornelis, die Cornelis de Oudste werd genoemd, die ook luitenant-admiraal was, sneuvelde twee maanden eerder op 11 juni 1666 tijdens de Vierdaagse Zeeslag op het schip waar zijn zoon Cornelis de Jongste kapitein was. Beide broers zijn in Middelburg in de Noordmonsterkerk in een praalgraf begraven. Dit praalgraf werd in 1816 overgebracht naar de Nieuwe Kerk in Delft waar het nog steeds te bewonderen valt.
De Evertsenstraat is een rustige straat met slechts 17 woningen die loopt tussen het Noordeinde en een pleintje waar de Jan van Riebeeckkade, Kortenaerstraat en De Ruijterkade samen komen. Op de oude foto zien we aan de rechterkant de huisnummers 6 en 8 (respectievelijk in 1929 en 1930 gebouwd.) Op het braakliggende terrein naast nr. 8 zou in 1933 Evertsenstraat 10 worden gebouwd. De oude foto is dus genomen tussen 1930 en 1933.
Links op de foto zien we het oudste huis van de straat, nr 9 dat is gebouwd in 1924 met daarnaast de nrs. 11 en 13 (beiden gebouwd in 1926). De jongste woningen van de Evertsenstraat (1A t/m 1E) zijn in 2023 gebouwd. Op de achtergrond woningen aan de Kortenaerstraat, deze huizen zijn allemaal rond 2000 gesloopt en in 2001 vervangen door nieuwbouw.
Bekijk hier alle fototijdreizen.
Foto en tekst 2023: Bert Versteeg. Bronnen: Gemeentearchief Zaanstad, Wikipedia, Kadaster.
Ja, zoals mijn buurtjes hier al op hebben gereageerd klopt alleen de foto die gemaakt is helaas niet. Huis nr 2 en 4 hadden er tegenover gezet moeten worden. Wel super mooi gedaan!!
Ook heel leuk de geschiedenis te lezen over het mooiste straatje van wormerveer. Waar momenteel heel veel aan het veranderen is. (was getekend huidige bewoonster van nr 1)
de oude huizen rechts op de foto zijn nummer 2 en 4 nummer, 6 en 8 waren nog niet gebouwd.en links op de oude foto zijn nummer 1 en 5-7 nummer 3 werd er rond 1956 tussen gebouwd (was getekend huidige bewoners nummer 3).