De hoek van de Marktstraat en de Krommenieerweg in Wormerveer. 100 jaar geleden zat daar ‘Melksalon Amicitia’, dat is al lang niet meer het geval, maar horeca heeft wel heel lang op deze hoek gezeten (maar het was ook ooit een bank).
De tijd staat niet stil. Er wordt gebouwd en gesloopt, straten verdwijnen, nieuwe wijken verrijzen. Winkels gaan weg, bedrijven sluiten, groen maakt plaats voor nieuwbouw. De Zaanstreek is de afgelopen decennia sterk veranderd. De Orkaan brengt dat in beeld. Op één plek die in het verleden op de foto is gezet, maken we nu opnieuw ‘dezelfde’ foto. Zoek de verschillen…
Deze ansichtkaart komt uit de privé-verzameling van Orkaan-redacteur Piet Bakker. Bert Versteeg maakte de eigentijdse foto en zorgde ook voor de achtergrondinformatie. Vandaag: de hoek van de Marktstraat en de Krommenieërweg in Wormerveer.
Hoek Marktstraat-Krommenieerweg, Wormerveer
Prominent op de oude foto staat het pand Marktstraat 110 dat in de loop der jaren diverse bestemmingen heeft gehad. Ruim 100 jaar geleden was het café (melksalon) Amacitia van Ab Meijns en Loo v.d. Wulp. De naam Melksalon stond aan de kant van de Marktstraat en lijkt later te zijn toegevoegd. Op een andere foto in het gemeentearchief staat ‘Melksalon Amacitia’ op de gevel aan de kant van de Krommenieërweg. Maar dus ook een café gezien het bord rechts boven de heg waar o.a. Heineken’s Bieren op staat. Er was ook biljard, getuige het opschrift.
Later kwam hier de kruidenierswinkel van A.C. Pot en in 1961 werd het kantoor van de Coöp Boerenleenbank / Coöp. Raffeissenbank. Beide banken zijn in 1898 opgericht en in 1972 fuseerden de banken en werd de naam Rabobank. Wanneer de bank het pand verliet heb ik niet kunnen achterhalen maar later was hier grillbar Dinges gevestigd, daarop werd dat Rinconada en grillbar Al Torado, tegenwoordig zit hier Italiaans restaurant La Cucina.
Achter het pand is de Soldaatsloot met de daarover gelegen Dronkemansbrug (of Dronkenbrug). De sloot is vernoemd naar papiermolen De Soldaat die aan de Houtkade iets ten westen van de 3e Kruisstraat stond.
De windbrief werd op 14 maart 1695 uitgereikt aan Jan Piersz. Puts c.s. maar uit de bijbehorende verbandacte bleek dat De Soldaat al op 16 augustus 1693 begonnen was met malen. In 1820 werd de molen gekocht door van Gelder, Schouten & Comp. De Soldaat hield stand tot 1839 en werd in dat jaar gesloopt. Met de molen werd blauwpapier gemaakt, dit was een kwalitatief hoogwaardige papiersoort.
Naast blauwpapier werd er in de Zaanstreek grauwpapier en witpapier gemaakt. Witpapier was het beste papier en zelfs de Onafhankelijksverklaring van de Verenigde Staten zou op 4 juli 1776 op Zaans witpapier zijn geschreven.
Het huis links op de foto`s is gebouwd in 1865 en was van Onno Wijnberg. Later woonde hier de familie Kok.
Bekijk hier alle fototijdreizen.
Cees Christiani combineer de beide foto’s tot één geheel:
Foto en tekst 2023: Bert Versteeg. Bronnen: Gemeentearchief Zaanstad, 1100 Zaanse Molens.
A. C. Pot was een echte QSC-er. In de jaren vijftig begon ik daar mijn voetbalcarrière. De jaarlijkse adspirantendag in Alkmaar was in die tijd een hoogtepunt. Spelers en leiders gingen met de trein. Een herinnering bleef me altijd bij. We speelden op het complex van Alcmaria Victrix, toendertijd op de drafbaan van Alkmaar (naast de Hout waar AZ later speelde). Tussen de wedstrijden door zaten we als groep bij elkaar, lekker in het zonnetje. Komt daar ineens een man aanrijden op een transportfiets. Met daarop een melkbus vol limonade. Het was de heer Pot, helemaal uit Wormerveer. Zie het nog voor me.