Toen Gerrit IJff in 1923 als jongste bediende aan de slag ging, was het kappersvak heel overzichtelijk. Je kon kiezen tussen kort en gedekt. De tondeuse deed het meeste werk.
De derde en vierde generatie IJff, Jennefer en Mandy, moeten heel wat meer uit de kast halen om het de klanten naar de zin te maken.
‘Ook mannen zijn nu erg met hun haar bezig. Ze hebben uitgesproken ideeën over hoe ze het willen hebben. Ze komen soms met foto’s van vooral voetballers als voorbeeld. Dat is weleens lastig, als je moet uitleggen dat hun haar zich niet leent voor zo’n model.’
IJff Kappers is nog steeds gevestigd in het monumentale pand op de Zuiddijk, waar opa Gerrit in 1945 zijn eigen zaak begon. Hij werkte door tot zijn drieëntachtigste toen zijn zoon Grard klaar stond om het bedrijf voort te zetten.
Henk Cobelens en Jaap de Jong gingen voor Sluitingstijd naar de kapper. De kappersstoel is nog steeds een praatstoel.
Bekijk hier alle afleveringen van Sluitingstijd.
Niet Gerard, maar Grard heeft de kapperszaak voortgezet
Aangepast! Het was de vermaledijde spellingscontrole! #echtwaar
Vanaf dat ik in mijn jeugd op de Burcht kwam wonen, inmiddels ben ik 73, kwam ik al bij vader en zoon Grard IJff in de zaak. In de zaak werd na sluitingstijd geoefend met de band wat bij ons op de Burcht duidelijk te horen was.
Grard was altijd in om over voetbal te praten, Ajax en zijn amateurclub Zaanse Boys. Eens kwam ik Grard tegen in Glascow bij de wedstrijd Celtic tegen Ajax voor de Europacubwedstrijd die Ajax verloor met 1 -0 ondanks het meespelen van Johan Cruyff.
Ondanks dat ik veel later ben verhuisd naar Friesland bleven wij, mijn vrouw werd toen geknipt door Jennifer, nog jaren klant op een gegeven moment is daar vanwege de afstand een eind aan gekomen. Maar zowel van Grard als van Jennifer heb ik en later mijn vrouw hele prettige herinneringen aan.