Een sixpack bier of fris is per 1 april 90 cent duurder geworden. Zes keer 15 cent statiegeld erbij. Maar dat kan je dan weer terugkrijgen als je de blikjes inlevert.
Dat wil zeggen: als de blikjes het statiegeld-logo hebben. Maar met deze blikjes ging dat een beetje mis. Eén blikje Kordaat Radler en twee van de blikjes Heineken misten het logo.
Marijke Roeper kocht de blikjes recent, is de overgang naar statiegeld-blikjes een ‘verdienmodel’ voor de brouwer vroeg ze zichzelf af? De blikjes uit hetzelfde sixpack zonder logo werden niet geaccepteerd in de innamemachine.
Klein leed natuurlijk, maar wel opmerkelijk. Vooral omdat de regeling al maanden geleden is ingegaan. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT): “Op blikjes zit vanaf 1 april 2023 statiegeld.” De ILT zegt ook te controleren of er statiegeld berekend wordt en of het statiegeldlogo op blikjes (en plastic flesjes) staat. Dat eerste hier dus wel, en dat tweede niet altijd.
“Als een producent of importeur niet aan de statiegeldplicht voldoet, kan de inspectie een boete of een andere sanctie opleggen” aldus de ILT.
De nieuwe statiegeld-regeling heeft meer problematische kanten. Omdat er mensen zijn die blikjes zoeken, hebben vooral grote steden last van opengescheurde vuilniszakken en half leeggehaalde vuilnisbakken. Daardoor wordt de milieuwinst weer grotendeels teniet gedaan. In sommige gemeenten zijn er ‘doneerringen’ bij vuilnisbakken aangebracht om de verspreiding van vuilnis tegen te gaan.
Lees ook:
- Begin juli op De Orkaan: De Blikjesraper (tot 100 blokjes per dag).
- De site van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)
- Doneerringen voor statiegeld in opmars (Binnenlands Bestuur)
Door Piet Bakker. Foto’s en tip van Marijke Roepert, extra informatie van BB en ILT.
ik vond een nieuw woord: statiegeldfile, de wachtrij bij de automaten
Het afval dat uit Italië per week wordt aangevoerd (1600 ton) is ook NIET gesorteerd. Dus waar zouden wij ons druk om maken.
Tsja, dit komt weer in het nieuws net nadat ik ergens anders las dat 90% van het gescheiden ingezamelde afval gewoon hetzelfde wordt verwerkt als gewoon afval, iets wat trouwens sinds de jaren '90 regelmatig opnieuw wordt bericht. Als je niet eerst de gewenste keten op orde hebt, maar je beginstap altijd is de consument te belasten dan komt het dus elke keer neer op een 'virtue signal' voor de overheden, en een geniepige prijsverhoging voor fabrikanten (omdat zelfs in een ideale situatie nooit 100% van de blikjes hun weg terugvinden naar de fabrikant of het verwerkingsbedrijf, mocht die er dus al zijn). Maar ok, ik gun het de blikjesverzamelaars (die vissen in openbare vuilnisbakken, niet de zakkenopensnijders).