Het Gortershof in Zaandijk bestaat 50 jaar. Margreet van der Hut, voorzitter van de bewonerscommissie, heeft daarover een boekje geschreven: 50 Gortige Herinneringen.
In het boekje van de bewonerscommissie wordt de geschiedenis uiteen gezet. Het complex telt 151 woningen. Het was opgezet als een bejaardenhuis, maar is nu een ‘appartementengebouw voor 55-plussers die allang niet meer alleen uit de Zaanstreek komen’.
Onder een paar foto’s van het Gortershof. Bij het Gemeentearchief Zaanstad zijn nog meer foto’s te vinden, ook van de opening in 1973, maar om onnaspeurlijke redenen kunnen we die niet gebruiken omdat ze niet gedownload mogen worden.
Door Piet Bakker, tip en foto van boekje via Jan Leguijt. Foto’s: Joop Schouten, Archief Zaanstad (Wim de Jong, 2002).
Waar is het boekje te koop? Of kan ik het downloaden? 😉
Het boekje is o.a. te koop bij chocolaterie "De Cacaoboom", Lagedijk 142, Zaandijk.
Het Gemeentearchief van Zaanstad (waar we overigens zeer blij mee zijn) heeft zichzelf een zeer streng beleid opgelegd op het gebied van niet tonen of niet-downloadbaar maken van foto's. Overal waar ze over auteurs twijfelen wordt het beeld niet getoond of mag je niet downloaden. Wie op de link klinkt ziet dat een hele serie amateur-foto's uit 1973 niet te downloaden is (verwachten ze daar een claim?), wie was de maker? Een foto uit 1910 is zelfs niet zichtbaar. In veel gevallen lijkt het koudwatervrees. Hebben ze wel eens een claim gehad? Hoe hoog was die dan? Hoe kan het dat vergelijkbare (soms zelfs dezelfde) foto's (zelfde maker, zelfde collectie) soms wel en soms niet te downloaden zijn?
Zoals al in diverse publicaties van het gemeentearchief is aangegeven gaat het om een auteursrechtelijke kwestie. Zie ook het Jaarverslag Gemeentearchief 2022 pagina 9 en 10. Dit speelt overigens bij veel foto-archieven .
Zou het kunnen zijn dat er personen op die foto’s staan? Of dat de (erven van) de fotograaf geen toestemming geeft?