Wachten voor een stoplicht, een oversteek, een zebrapad, een veerpont… Iedereen staat daar korter of langer voor een paal, een geliefd object voor plakkers, stickeraars, activisten, guerilla-marketeers…
Wij letten de komende tijd (elke donderdag) niet op het langsrazende verkeer maar op de paal zelf, een cultuurhistorische verkenning van de Zaanse wildplakpraktijk. Vandaag: Social QReditsysteem
Erik Schouten fotografeerde deze paal-sticker aan de Simon Spiersweg in Zaandam. Social QReditsysteem. Maar wat is het? We konden maar één vermelding vinden. Tijdens een anti-corona-maatregelen-protest in Borne (Overijssel) in december 2021 werden deze stickers (en stickers met de tekst QRcrowdcontrol) achtergelaten. De QR slaat dus op de QR-code die je met je app moest tonen bij het betreden van een horecazaak.
(het zou hiermee te maken kunnen hebben)
Sta je ook wel eens voor paal en wil je dat met ons delen? Mail de foto met beschrijving naar info@deorkaan.nl.
Hier alle tot dusver gepubliceerde palen.
Door Piet Bakker, foto: Erik Schouten.
Verwijst naar het Sociaal Kredietsysteem dat in China gebruikt wordt.
Burgers worden constant digitaal gevolgd en verdienen een score op basis van hun gedrag. Aan de hand van je score krijg je bepaalde voorrechten of kunnen je beperkingen worden opgelegd.
Zoals ook in The Handmaid's Tale dus.
De QR code werkte eigenlijk net zo, bij geen QR code werden je diverse beperkingen opgelegd.
Ondanks de belofte van de heren de Jonge en Kuipers dat je met deze QR code beschermd zou zijn tegen besmetting en ziek worden en het besmetten van anderen bleek dit dus later onzin te zijn, het tegengestelde bleek het geval.
Er werd dus terecht geprotesteerd tegen deze nutteloze en vrijheidsberovende maatregel.
En nog zit deze maatregel in de pandemiewet.