Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier* geeft toestemming om een damwand plaatsen “in de waterkering in verband met instortingsgevaar van de terrasconstructie bij appartementencomplex Ruijterveer 29 in Zaandam.”
De vergunning is op 28 juni 2023 verzonden en op 30 juni gepubliceerd. Tegen het besluit kan binnen 6 weken nabezwaar gemaakt worden.
Het complex op de plek van het oude Zaanlands Lyceum naast het voormalige Ruyterveer dateert uit 1993 volgens het Kadaster. Het straatje ligt tegenover de Botenmakersstraat aan de Westzijde.
* UPDATE: Bewoonster Marisca Millikwoski licht toe waarom het met het ‘instortingsgevaar’ wel los loopt: “De VVE probeert al lang de damwand bij de terrassen te laten vervangen. Die laat water door en is verroest. Hij was er al sinds 1991 toen het complex werd gebouwd, maar het is altijd een zorgenkindje geweest. Nu wordt het te dol en gaan we hem laten herstellen. Inmiddels hebben al dikke rapporten over de toestand. Het is niet zo eenvoudig omdat de grond van Zaanstad is (in erfpacht) en het water van Rijkswaterstaat. We hebben al een aannemer die probeert een vergunning te krijgen. De VVE laat het zelf opknappen. We hopen dat dat voor het eind van het jaar gaat lukken.” (Zaanstad gaat het dus niet vervangen zoals we eerst veronderstelden.)
UPDATE 2: wij namen zelf even poolshoogte (nieuwe foto’s boven en onder) en konden constateren dat de kademuur er inderdaad zeer belabberd bij lag: verroest en verrot.
Onder de positie van het complex (formeel nrs. 1 t/m 29).
Onder het complex (Google Streetview)
Door Piet Bakker, bronnen: officiële bekendmakingen (Waterschapsblad), bewoonster Marisca Milikowski en BAG (Kadaster), foto: De Orkaan / Piet Bakker en Google Streeview. Kaartje: BAG.
Einde discussie. Wie verder wil praten over Romeinen, Egyptenaren, Grieken, piramides, Colosseum, gewapend beton en betonijzer doet dat liever op een andere plek.
En werd daar ook betonijzer gebruikt. Zo ja, dan zullen dat goed hebben laten verweren. Rare jongens die Romeinen. Maar niet altijd. Kortom, het moest in de 60-er jaren schijnbaar snel en goedkoop. Of snap ik het niet, ;-))
Dank je wel Bert, voor je duidelijke voorbeelden en heldere uitleg.
Wanneer ik dit zo lees mogen we blij zijn dat de bouwers uit de antieke wereld geen ijzer en beton hebben gebruikt, kunnen we nu nog genieten van die oude bouwwerken.
Het is juist zo dat de Romeinen soms beton gebruikte dat kwalitatief beter was dan wat nu gebruikt wordt.
Romeinen gebruikte al wel beton, dus het is ruim 2000 jaar in gebruik. En Bert je gaat toch niet het Colesseum niet vergelijken met een piramide. Dat is van een totaal andere orde.
Anke, ik weet niet of een piramide van een totaal andere orde is.
Het gaat om de gebruikte materialen, de piramides van Gizeh zijn gebouwd in de 4e dynastie , ongeveer 2600 voor Christus, deze piramides zijn gebouwd van goede steen waardoor ze na ruim 4500 jaar nog in prima staat zijn.
Er zijn ook piramides van eerdere en latere periodes waar nu weinig meer van over is, deze zijn dus duidelijk gebouwd van steen van mindere kwaliteit.
Zo is het ook met het Colosseum, men gebruikte steen dan in de nabije omgeving gewonnen werd en deze steen is waarschijnlijk van een mindere kwaliteit dan de steen die voor de aquaducten, waar Bart het over had, werd gebruikt.
Beton werd ook al gebruikt door de oude Egyptenaren en oude Grieken maar dit was ongewapend beton.
Het gewapende beton is pas uitgevonden halverwege de 19e eeuw en werd pas in het eerste kwart van de 20e eeuw toegepast als bouwmateriaal.
Bart, je begrijpt me niet.
Het gaat er niet om hoe oud een bouwwerk is maar om de kwaliteit van de gebruikte materialen en van het vakmanschap van de mensen die iets hebben ontworpen en hebben gebouwd.
In het oude Egypte staan bouwwerken die 4500 jaar oud zijn en in betere staat verkeren dan het Colosseum.
Je ziet op de bovenste foto van dit artikel een verroest stalen damwand met daarop een betonnen deksloof.
Als ik naar het damwand kijk dan denk ik dat het niet is geplaatst in 1991 maar dat het veel ouder is.
De oude HBS daterend uit 1865/1866 werd begin jaren `60 gesloopt en vervolgens werd er een nieuw pand gebouwd waar o.a. Schuijt Woninginrichting kwam die in 1964 werd geopend.
Ik denk dat het stalen damwand is geslagen in 1963 of 1964 en dus ongeveer 60 jaar oud is.
In die tijd was de kwaliteit van staal veel minder dan tegenwoordig en ook was toen nog geen hoogwaardige coating om het staat te beschermen tegen corrosie.
Op de foto zien we ook dat het beton van de deksloof is aangetast door betonrot.
Betonrot ontstaat als het betonijzer onvoldoende dekking heeft waardoor het gaat roesten en uitzetten waardoor het afbrokkelt.
Betonrot is ook iets uit de jaren `60,denk maar aan het instorten in 1988 van de galerij van een flat in de Albert Meijnstraat in Wormerveer.
Deze flat was gebouwd in 1968.
De opmerking over het Colosseum diende als voorbeeld dat na 30 jaar de mankementen wel erg snel komen. Naar nu blijkt, al veel eerder. Dat het Colosseum er nu wat gehavend bij staat heeft andere oorzaken. De meeste aquaducten staan nog fier rechtop.
Het is te hopen dat er snel een oplossing komt voor deze nare probleem.
Bart, de flat staat niet op instorten, het gaat om de terrasconstructie.
Ik neem aan dat de grond niet van Zaanstad is maar van de eigenaren van het appartementencomplex.
De Zaan is ook niet van Rijkswaterstaat zoals in de tekst staat maar van het Hoogheemraadschap.
En het Colosseum is gebouwd in de eerste eeuw na Chistus en is dus 2000 jaar oud!
Nee, dat klopt. Maar het gaat niet om het verzakken, maar om het in elkaar storten van de flat aan het Ruyterveer door het afbrokkelende beton. En in 1993 was de techniek toch beter dan 2000 jaar terug, toch?
Colosseum is niet gebouwd op drassige veengrond aan de zaan....
Colosseum? Is ook weinig van over.
Bouwen in de Zaanstreek altijd tot de tweede zandlaag.dat is veelal niet gebeurd.Din en goedkoop dus stom
Hoe oud is het Colosseum in Rome eigenlijk?