De Zaanstreek telt vijf Kerkstraten (afgezien van de diverse Zuider- en Noorder-exemplaren, vier Stationsstraten (waaronder de kortste van Nederland) en Dorpsstraten (waaronder de langste van Nederland), vier Zuideindes en minstens drie Weivers…
Wie droomt er niet van een eigen straat: een unieke, helemaal alleen voor jou, desnoods een ‘steeg’ of een ‘pad’.
Op Google Maps is deze onvindbaar, en ook bij de gemeente Zaanstad en het Kadaster is het pad onvindbaar, maar het Broodkorfspad in Koog aan de Zaan bestaat wel degelijk. In feite is het verdwenen, want vroeger bestond het echt. Het enige dat nog rest is het straatnaambordje (online, bijvoorbeeld in het Gemeentearchief en bij de Zaanwiki is wel informatie te vinden).
Het padje ligt op de Kogerhem, het industrieterrein aan de Zaan waar vroeger molen de Broodkorf (ook wel genoemd de Christoffel) stond, daar ontleent het pad zijn naam aan. De molen is in 1887 gesloopt.
Frans Hoving nam de foto op het terrein van Tate & Lyle (detail: “het is hier verboden te fotograferen”). (Hier alle ‘eigen straatjes’ tot dusver).
Uniek! (weet je ook een ‘eigen straat’ – of woon je er zelf – mail het ons)
Door Piet Bakker, foto: Frans Hoving, extra bronnen: Zaanwiki, molendatabase, Gemeentearchief, Zaans Industrieel Erfgoed.
Als ik me niet vergis bestaat er een Guiswegdwarsstraat, in Zaandijk. Eveneens op een fabrieksterrein: dat van Ofi (Cacao De Zaan).
Net als de Bijenkorfstraat, dit is ook fabrieksterrein van Olam.
Aan een lantaarnpaal op de Guisweg hangt een straatnaambordje dus het zal nog wel officiele straat zijn.
De molen heette officieel De Christoffel. De bijnaam was De Broodkorf, vermoedelijk door een buitenmodel van de kap.
Ik loop al 47 jaar regelmatig over het Broodkorfspad omdat ik er nog steeds met veel plezier werk bij ZBB / Amylum en nu Tate & Lyle