Huh? WFC – Feyenoord 0-0? Jazeker, niet afgelopen zondag overigens, maar in 1918 of 1919. Toen kwam de Wormerveerse Football Club in de 1e klasse West B uit, destijds de hoogste klasse in Nederland.
Deze week vierde de club – althans opvolger Fortuna Wormerveer – haar 108-jarig bestaan. Niet tegen Feyenoord (in 1918 schreven ze dat nog als Feijenoord) maar tegen Zouaven (ook een gelijk spel: 3-3).
In het seizoen 1918/1919 werd WFC 6e in de eindstand. AFC werd kampioen maar moest het in de play-offs (tegen de winnaars van de andere klassen) afleggen tegen Ajax dat toen kampioen van Nederland werd.
Het Sportpark van W.F.C. lag aan de andere kant van het spoor vlakbij het station waar later Saenden en Q.S.C. hun velden kregen. In 1907 ontstond de club toen de kleine verengingen Sparta en Olympia fuseerden. In 2003 fuseerde WFC met QSC.
Op 16 juli 1916 de openingswedstrijd gespeeld worden op een terrein, dat met de beste voetbalvelden in het land kon wedijveren. Eersteklasser HFC uit Haarlem was de tegenstander, het werd ook hier een gelijkspel: 4-4.
De opening van het sportpark werd verricht door Prins Hendrik die op deze opname “naast de dame met de grote hoed zit” aldus de toelichting van het gemeentearchief waarop we deze foto’s vonden (jammer alleen dat er diverse dames met grote hoeden op de foto staan).
Gelukkig is er nog een foto waarop de prins beter te zien is (lopend naast de veldwachter).
In het seizoen 1915-1916 promoveerde W.F.C. kampioenschap en promotie naar de 2e klasse NVB. In 1918-1919 dus nog hoger. De populariteit van de club steeg, er werden zelfs WFC-repen en WFC-sigaren in de handel gebracht.
Het veld zoals nu omschreven is veel later en nog altijd het RKVV Saenden terrein geworden. Daar achter was ruimte voor Tennis Vereniging Wessanen, later TV Wormerveer en recent weer gefuseerd met de VV Fortuna Wormerveer waardoor die naam gewijzigd diende te worden in SV Fortuna Wormerveer.