De Rekenkamer Metropool Amsterdam is negatief over de manier waarop Zaanstad bedrijven controleert die veel energie gebruiken. Omdat de gemeente tussen 2030 en 2040 klimaatneutraal wil zijn en een groot deel van de CO2-uitstoot van bedrijven komt, moeten die bedrijven minder energie gaan gebruiken.
Bedrijven die veel energie gebruiken zijn verplicht energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Zaanstad moet erop toezien dat dit gebeurt en laat dat doen door de Omgevingsdienst. De Rekenkamer constateert “dat de uitvoering en de informatie daarover nog niet op orde zijn.”
Zaanstad heeft slechts ‘beperkt bijgestuurd’ volgens de Rekenkamer als de Omgevingsdienst vastloopt:
“Uit ons onderzoek blijkt dat deze bijsturing niet voldoende is gebeurd. Ook niet toen er tegenvallende resultaten waren. De omgevingsdienst had bijvoorbeeld geen goed beeld van alle bedrijven die vallen onder de energiebesparingsplicht.
Ook waren nog niet met alle bedrijven afspraken gemaakt over energiebesparende maatregelen. Daarnaast zijn nog niet alle maatregelen uitgevoerd. Hoewel dit bekend was bij de gemeente, heeft de gemeente dus beperkt bijgestuurd.”
De gemeente krijgt van de omgevingsdienst slechts ‘beperkte’ informatie over de energiebesparingsplicht. De Omgevingsdienst heeft wel een budget voor toezicht en de handhaving van de energiebesparingsplicht, “maar het is onduidelijk hoe de omgevingsdienst dit geld heeft gebruikt”. Het is ook onduidelijk hoeveel minder CO2- uitstoot er is door de maatregelen.
“Het valt ons op dat de gemeente niet aan de omgevingsdienst heeft gevraagd om deze informatie beschikbaar te maken. Door deze beperkte informatie kan de gemeente niet goed volgen hoe het gaat met de uitvoering van de energiebesparingsplicht en daarmee bereikte resultaten. Daardoor kan het college ook de raad niet voldoende informatie geven om te kunnen controleren en eventueel bij te sturen.”
De Rekenkamer dringt er bij Zaanstad op aan de Omgevingsdienst meer aan te sturen (“zeker wanneer de resultaten achterblijven”) en helder krijgt hoe het geld besteed is. Ook moet de gemeente informatie over het verminderen van energiegebruik en CO2-uitstoot opvragen en delen.
Het volledige rapport is op de website van de Rekenkamer te lezen.
"We raden de gemeente ook aan om resultaten op te vragen over het verminderen van energiegebruik en CO2-uitstoot.De burgemeester en wethouders delen onze conclusies. Zij geven ook aan met de aanbevelingen aan de slag te gaan. Wij geven daarbij enkele aandachtspunten mee en dringen aan op een duidelijk plan voor het uitvoeren van onze aanbevelingen".
Burgemeester en wethouders van Zaanstad gaan ermee aan de slag ... prima toch?
Krijg zomaar een 'niet-pluis' gevoel bij het feit, dat er op FB ineens gesponsorde berichten van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied verschijnen. In een goed blaadje zien te komen? Aan hun enorme elektrische wagenpark te zien lijkt het me een rijke club, dat zal toch niet ten koste zijn gegaan van...???
Sowieso is het uitermate droef stemmend, dat Zaanstad de zorgplicht voor haar huidige en toekomstige bewoners niet serieus neemt. Al die ambitieuze taal van de laatste decennia ten spijt.
Wel raar dat jullie dan een foto van een brand gebruikt om het erg te laten lijken en niet van een de normale uitstoot die je normaal ziet.
@F.Vermeulen - Je hebt helemaal gelijk, het was inderdaad geen 'normale' uitstoot maar een brand. En ook nog eens in Wormer. Dubbel fout van ons dus. We hebben er nu een andere foto erbij gezet.
Dank je wel. Wel gek dat dan mij reactie eerst niet zichtbaar was en dat hij was weggehaald.
Niet zo gek. Hij was niet weggehaald overigens, maar nog niet zichtbaar. De eerste keer dat iemand reageert wordt die reactie sowieso in de wacht gezet tot de redactie die goedkeurt. Dat gebeurt dus met de hand en dat kan even duren. Als iemand eenmaal is toegelaten worden alle reacties voortaan meteen doorgelaten.
Het eeuwige zaanse riedeltje...
Gebruikelijke grootspraak voor de bühne maar daad bij het woord ho maar.