De meeste mensen zijn bekend met het gebruik van een stemwijzer: een tool waarmee je een idee krijgt welke politieke partij het beste bij je standpunten past. Vaak vullen mensen deze een dag voor de verkiezingen snel in, zodat ze weten op welke partij ze moeten stemmen.
Bij de landelijke verkiezingen hebben de meeste mensen wel ongeveer een idee waar elke partij voor staat. Zo stem je bijvoorbeeld VVD als je vindt dat de erfbelasting laag moet blijven, PvdD als dierenwelzijn belangrijk voor je is, of PVV als je voor een strenger asielbeleid bent. Maar waar staan deze partijen voor tijdens de waterschapsverkiezingen? Dit wordt duidelijker in de stemhulp*.
Bij de waterschapsverkiezingen zijn bijna alle landelijke politieke partijen vertegenwoordigd. GroenLinks, D66 en Volt doen echter niet zelf mee met een eigen kandidatenlijst, maar steunen in plaats daarvan Water Natuurlijk. Veel leden van deze partijen staan op de kandidatenlijst van Water Natuurlijk. Bij de provinciale statenverkiezingen wordt vaak benadrukt dat er een sterke rood-groene samenwerking is, maar bij de waterschapsverkiezingen is daar weinig van te merken. Op de stemhulp wordt duidelijk dat de standpunten van de PvdA en Water Natuurlijk soms aanzienlijk van elkaar verschillen.
Een voorbeeld van een verschil in standpunten tussen de partijen is de discussie over het accepteren van meer wateroverlast om kosten te beperken. De PvdA stelt dat clusterbuien steeds vaker voorkomen en overal kunnen vallen, waardoor het beschermen van het hele werkgebied onbetaalbaar is. Water Natuurlijk vindt daarentegen dat wateroverlast zo veel mogelijk moet worden aangepakt door maatregelen te treffen die overlast voorkomen.
Doe zelf de Mijn Stem-kieswijzer.
Als je je afvraagt hoe de provinciale statenverkiezingen ook alweer werken, lees dan dit artikel.
* We schreven eerst ‘stemwijzer’ maar volgens ProDemos mocht dat niet, zij zijn eigenaar van een stemhulp die ‘StemWijzer’ heet en alleen die wijzer mag dus StemWijzer heten.
Door Nick Boeske.