Kanker komt in de Zaanstreek meer voor dan gemiddeld in Nederland. Het aantal kankergevallen ligt 2 tot 8 procent hoger. Vooral in Westzaan, Assendelft en Krommenie ligt het aantal gevallen fors boven het landelijk gemiddeld (7 en 8 procent daarboven). In Zaandam ligt het 5 procent boven het gemiddelde, in Oostzaan en Wormerland 3 procent.
Vooral mesothelioom (ook wel bekend als ‘asbestkanker) komt relatief vaak voor in onze streek. In sommige gebieden (Koog a/d Zaan en Zaandijk) is het twee maal zo hoog als het landelijk gemiddelde; ook in andere delen van de Zaanstreek (Zaandam, Wormer, Jisp, Oostknollendam, Wijdewormer) is het extreem hoog.
In Zaandam worden relatief veel gevallen van baarmoederhalskanker en hoofd-halskanker (12 procent boven landelijk gemiddelde) aangetroffen. Het aantal diagnoses van prostaatkanker is ook relatief hoog in Assendelft, Westzaan en Krommenie (28 à 29 procent boven het landelijk gemiddelde).
Ook huidkanker (melanoom) komt relatief vaak voor in de Zaanstreek (het gemiddelde in Assendelft ligt zelfs 33 procent boven dat van Nederland). Heel Noord-Holland-noord scoort hier overigens hoog.
Alle gegevens zijn te vinden op de Kankeratlas van het Integraal Kanker Instituut. Per kankersoort en per gebied (onderverdeeld in postcodes) is te vinden welke diagnoses relatief veel voorkomen.
Onder een deel van de kaart van Nederland met de verdeling van mesothelioom (‘asbestkanker’). Rood betekent dat het veel meer dan gemiddeld voorkomt. Het is een typische ‘industrie-ziekte’. In het hele Noordzeekanaalgebied komt het veel voor, maar bijvoorbeeld ook in Den Helder, rond Rotterdam, in Zeeuws Vlaanderen en rond Sittard en Geleen (mijnbouw).
Ik herken in het patroon ook de aanvliegroute over het Markermeer, via Purmerend en Uitgeest naar Schiphol.
en niet te vergeten de fijnstof en ultra-fijnstof die de scheepvaart op de Zaan uitstoot.
Zaanstreek zit tussen de vervuilers. Havengebied, Tatasteel, Schiphol.
luchtvervuiling en geluidsoverlast. Tel uit je winst.
ik heb een ventilatiesysteem met filters. Het inlaat filter, waar buitenlucht naar binnen komt, is iedere maand gitzwart en als je goed kijkt zie je ook dat er miniscule glitterende deeltjes in zitten. Er is mij verteld dat ik bij het verwisselen van de filters moet uitkijken dat ik het niet inadem en dat ik goed mijn handen moet wassen daarna.
Ik zou wel eens willen weten wat voor een troep dat is, want dat ademen we dus ook gewoon in als we buiten zijn of als ik ramen of deuren open heb staan, je krijgt het op je huid en dus kun je het ook op die manier binnen krijgen. Ook op mijn ramen en op mijn tuinmeubelen zit het.
Je zou die filters toch bijna eens moeten laten onderzoeken bij TNO of zoiets.
Bij het verwisselen niet inademen lijkt mij nog wel redelijk maar handen wassen ....het is dus gewoon buitenlucht dat we de hele dag door inademen !
Nou is er zeker in de Randstad zo goed als geen echt schone lucht meer en de mens kan wel wat hebben maar er zijn grenzen aan.
Zorgelijk, wat houden ze achter ?
Kan mij niet voorstellen dat er geen instanties zijn die hier niet van weten.
Heren en dames onderzoeksjournalisten, ik zou zeggen aan het werk !
ik zet mijn horren 1x in de zoveel tijd onder de douche, hetzelfde. Volgens mij ligt een groot deel van Zaanstad onder een fijnstofwolk. Industrie, snelwegen, vliegtuigen
het zit 'm in de uitstoot van tata steel,ze hebben gelogen over hun uitstoot en tevens gaan der veel werknemers van tatasteel aan kanker dood,teveel mensen redden hun pensioen niet eens..als de wind verkeerd staat is alles zwart door dat tatasteel
Nabij Westzaan bij het Noordzeekanaal heeft er voorheen een vuilverbranding gestaan waar nogal wat dioxine uit de schoorsteen kwam
Geweldig zo'n mededeling, word je vrolijk van, eens in de zoveel tijd een onderzoek met dezelfde uitkomst, misschien een atlas met oplossingen.
Wat gaat onze Gemeenteraad eraan doen?
Projecteer TaTaSteel in dit kaartje en met een overwegende westenwind lijkt dit wel verklaard?
Waar de Zaanstreek meer last van heeft dan van TATA(nee geen enkel belang bij deze club) is het Amsterdamse havengebied. De wind is meer ZZW/ZW dan pal West wat ook verklaart dat in Nieuw West de huizen een zwarte aanslag krijgen net als vroeger huizen die langs het trace van een stoomtrein/tram waren gelegen. En vooral niet vergeten de viezigheid waar velen vroeger mee hebben gewerkt en die nu een maanpak behoeven en toen gewoon zo gestort.geschraapt of gebikt werden.
PS ,heel cru maar een medisch wetenschapper stelde ooit dat asbestsaneren het beste door 65+ers gedaan kon worden want voor ze er last van zouden krijgen waren ze al aan een andere kwaal overleden.
I Boonstra, idd klopt. het westelijk havengebied is een grote vervuiler van fijnstof en niet te vergeten het jaren lang illegaal lossen van de kankerverwenkende stoffen van de tankers en dat gebeurde in de nachtelijke uurtjes.
Dit was ook de eerste gedachte die in mij op kwam.
Ik had een vriend die, net als ik ooit, op Zaandijk woonde. Hij was een van de mensen die zich inzetten voor het behoud van markante bomen in het Zaanse: Loek Vlaanderen. Hij heeft nog nooit gerookt, maar dat hoefde ook niet, want dat werd wel vóór hem gedaan: door Tata Steel. Zodat hij stierf aan londkanker.
Ik ben benieuwd of er antwoord is op de volgende vragen
Mesothelioom:Zijn er bedrijven langs de Noordzeekanaal die asbest uitstoten of hebben uitgestoten (bv bouwen van schepen)? Of komt deze kanker ook vaker voor in gebieden met veel fijnstof?
baarmoederhalskanker: Zijn er ook cijfers hoeveel mensen op komen dagen bij bevolkingsonderzoeken, dus is er in de Zaanstreek een lagere opkomst?
Gaan Assendelfters vaker op zonvakantie (om zo van het vliegtuig overlast af te zijn)?
Voor baarmoederhalskanker vraag ik me af wat de oorzaak kan zijn. Voor long- huid- en andere vormen kan je het een beetje verklaren. Als het op x plek in verhouding hoger is, moet er een oorzaak zijn?
In de Zaanstreek zijn Van Gelder en Forbo bekend als fabrieken waar in het verleden met asbesthoudende producten werd gewerkt of geproduceerd.
Dat zijn de bekendste, maar er zijn er meer geweest.
Ja goeie vraag Bas! Dat was ook exact mijn vraag! Hoop dat iemand het antwoord heeft