Er wordt veel gebouwd in de Zaanstreek, en nog veel meer gepland. In rubriek In de Steigers gaan we die plannen bijhouden.
Deze week nieuw: Blauwe zones Zuiddijk, Fortuinschool Krommenie, IKEA, Kimaatneutraal, Kreekrijk, MAAK.Zaanstad, Ondernemersfonds, Rotonde Hembrugterrein, Station Zaandam, Station Zaandijk – Zaanse Schans, Toermalijn, Topsporthal De Koog.
Elke week gaan we terug in het Orkaan-archief en vullen we het overzicht af: wat is gepland, wat is op schema, wat is te laat; wat krijgen we nooit te zien en wat is er af!
Deze week: versie 2, alle projecten die vanaf half september zijn langsgekomen in De Orkaan.
- 100 energieneutrale huizen
- A9-A9
- ’t Anker / Subeza
- Blauwe zones Zuiddijk
- Busbrug De Binding
- De Eilander
- Flexitank Solutions
- Fortuinschool Krommenie
- Gashouderterrein
- De Hemmes
- IKEA
- Kleine Wildernis
- Kimaatneutraal
- Kreekrijk
- MAAK.Zaanstad
- Ondernemersfonds
- Rotonde Hembrugterrein
- Station Zaandam
- Station Zaandijk – Zaanse Schans
- Toermalijn
- Topsporthal De Koog
- Van der Valk Oostzaan
- Yada Yada
- Zaandijkerkerk
’t Anker / Subeza (oktober 2015 – uitgesteld)
De voormalige school ’t Anker aan de Slachthuisstraat is verkocht aan stichting Subeza (Famiri). Het Anker is in 2011 gekraakt. De krakers hadden per 1 oktober 2015 moeten vertrekken. (Dossier ’t Anker)
Yada Yada (november 2015 – uitgesteld)
Yadayada opent op zondag 1 november 2015 zijn deuren op het Hembrugterrein (inmiddels uitgesteld tot 15 november). Het moet een plek worden voor food (culinaire creativiteit), exotische sieraden, vintage en antiek, muziek en street art. (Dossier Yada Yada)
Rotonde Hembrugterrein (december 2015)
Het Hembrugterrein krijgt een nieuwe toegang. Ter hoogte van Symon Spiersweg wordt een nieuwe toegangsweg aangelegd. Er komt een rotonde.
Toermalijn (2015 – uitgesteld)
Basisschool De Toermalijn aan de Marktstraat / Krommenieërpad in Wormerveer wil een nieuwe school. In november 2014 begint de sloop, in begin 2015 zou met de bouw begonnen moeten worden. Omwonenden dienen bezwaar in, ze gaan naar de rechter als ze geen gehoor bij de gemeente vinden en krijgen op alle punten gelijk. En er wordt ook nog eens asbest gevonden op het terrein. De gemeente besluit tot ’totale reset’. Er is gezocht naar nieuwe locaties in september 2015. (Dossier Toermalijn)
Ondernemersfonds (begin 2016 – uitgesteld)
Een ondernemersfonds wordt gefinancierd uit de Onroerend Zaak Belasting (OZB) voor bedrijven. Het geld wordt besteed in het gebied waar het bedrijf dat heeft bijgedragen is gevestigd. Met een ondernemersfonds zou de economie van Zaanstad versterkt moeten worden. De initiatiefnemers wilden in januari 2016 beginnen. Het college vond het plan niet goed genoeg. (Dossier Ondernemersfonds)
Blauwe zones Zuiddijk (begin 2016)
De winkeliers van de Zuiddijk hebben gevraagd om Blauwe Zones (net zoals in Wormerveer, Krommenie, Zaandijk en Koog a/d Zaan). De motie om ze in te voeren haalde het net niet. Begin 2016 wordt het verkeersonderzoek besproken waarop beslist kan worden of ze er komen. Invoering kost echter wel geld (€ 40.000 per jaar) terwijl de vrees bestaat dat andere gebieden zullen volgen. (Dossier Blauwe Zones).
Van der Valk Oostzaan (begin 2016)
Het hotel (26 meter hoog, 144 kamers, een restaurant, Live Cooking buffet, 13 banquetingzalen, wellness-voorzieningen en een zwembad) gaat begin 2016 open. (Dossier Van der Valk)
Busbrug De Binding (2016)
Eind 2015 zou er een onderzoek naar openstelling van busbrug De Binding tussen Westerkoog en Westerwatering komen. Dat is niet gehaald. Het is nu de “intentie dat er in 2016 een haalbaarheidsonderzoek” wordt gedaan naar openstelling. (Dossier Busbrug)
Topsporthal De Koog (medio 2016)
De hal zal o.a. gebruikt worden door de korfballers van KZ/Hiltext en Volleybal Zaanstad. Daarnaast komt er een sportmedisch centrum en een ROC in het complex. De bouw van het topsportcentrum is in 2015 begonnen. Halverwege 2016 staat de oplevering gepland. (Dossier Topsport)
Zaandijkerkerk (eind 2016)
Op het terrein rondom de Zaandijkerkerk komt woningbouw en een brouwerij, de kerk zelf wordt opgeknapt en gaat plaats bieden aan appartementen. Eind 2016 moet het klaar zijn. (Dossier Zaandijkerkerk)
Kreekrijk (2017)
Nieuwbouwplan Kreekrijk (Assendelft) ligt tussen Saendelft-West en Busch en Dam. Het plan omvat ca. 950 woningen. In de directe omgeving van Kreekrijk wordt sportpark Omzoom gerealiseerd. Het is de bedoeling om Kreekrijk klimaatneutraal te ontwikkelen waarbij de energie voor de woningen duurzaam opgewekt zal worden. In 2017 begint de verkoop van huizen.
Kleine Wildernis Darwinpark (november 2017)
In het Zaandamse Darwinpark komt de eerste Kleine Wildernis van Nederland. In november 2018 wordt dit bos aangeplant. Na twee jaar moet het bos zelfvoorzienend worden, en na tien jaar lijkt het al op een 100 jaar oud oerbos. (Dossier Kleine Wildernis)
A8-A9 (2018)
Op 11 november 2016 worden de resultaten van studies naar de verschillende alternatieven gepresenteerd in de stuurgroep Verbinding A8-A9. Daar wordt besloten welke alternatieven afvallen voor verder onderzoek. De overgebleven alternatieven worden verder uitgewerkt. Een “concept voorkeursalternatief” wordt in het voorjaar van 2016 verwacht. Na de inspraakperiode wordt het voorkeursalternatief door Gedeputeerde Staten definitief vastgesteld. De realisatie kan dan in 2018 van start gaan. (Dossier A8-A9)
IKEA (2019)
In 2012 tekent Ikea een intentieovereenkomst met de gemeente Zaanstad. In de jaren daarop wordt er uitgesteld, aangepast en teruggetrokken. Maar in 2015 zegt IKEA toe naar Zaandam te komen maar behoudt zich het recht voor om pas later (of helemaal niet) te gaan bouwen. Tot 1 januari 2019 mag ze daar over nadenken. (Dossier IKEA)
Klimaatneutraal (2020)
Zaanstad wil volledig klimaatneutraal zijn in 2020. Duurzaam inkopen, stimulering zonne-energie, zelf duurzaam (elektrisch reizen). (Dossier Klimaatneutraal)
===
100 energieneutrale huizen (onbekend)
Het eerste energie-neutrale huis uit een serie van 100 in Wormerveer is officieel in gebruik genomen. Het project is een initiatief van Urgenda. Wanneer de 100 huizen gerealiseerd moeten zijn is onbekend. (Dossier Urgenda)
De Eilander (onbekend)
Een beeld op de kop van het Eiland (Kimito) moet De Eilander gaan heten. Er is een vergunning voor het kunstwerk van kunstenaar Rob Sweere: De Eilander. Op 13 oktober 2015 was er een hoorzitting waarbij bewoners bezwaren uitten. Utkomst: onbekend. (Dossier De Eilander)
De Hemmes (onbekend)
Ontwikkeling van het schiereiland De Hemmes met molens en huizen. Energie moet op duurzaam opgewekt worden. (Dossier De Hemmes)
Flexitank Solutions (onbekend)
In Zaandam (Achtersluispolder) is vrijdag 23 november de eerste paal geslagen voor het nieuws pand van Flexitank Solutions. Het wordt in opdracht van Albert Keijzer Beheer gebouwd door Van der Gragt uit Assendelft. Einddatum niet bekend.
Gashouderterrein (onbekend)
Het terrein op de hoek van de Westzijde en Vincent van Goghweg is verkocht aan projectontwikkelaar Verwelius. Het terrein wordt bouwrijp gemaakt. Aanvankelijk had woningbouwvereniging Parteon een optie om woontorens op het terrein te plaatsen maar de woningbouwcorporatie heeft daar inmiddels vanaf gezien. Bijna 10 jaar geleden, in 2006, is er een plan voor woontoren op het terrein gemaakt, Parteon zou deze gaan bouwen, dat plan zou in 2011 gerealiseerd zijn. (dossier Gashouder)
Fortuinschool Krommenie (onbekend)
Op het terrein van de voormalige Fortuinschool in Krommenie komen 83 huur- en koopwoningen. Gemeente Zaanstad heeft de grond verkocht aan bouwer Thunnissen uit Almere.
MAAK.Zaanstad (onbekend)
Een ambitieus toekomstprogramma zonder echte einddatum: Knooppunt Koog/Zaandijk verstadsen (ADM zou weg moeten, daar woningbouw), aansluiting van de stad op het openbaar vervoersnet van Amsterdam (sneltram? Metro?), een ongelijkvloerse oplossing voor de kruising tussen spoor en weg bij de Guisweg en uitbreiding van Zaanse Schans tot ‘Old Holland’-openluchtmuseum’ en de inrichting van een museumkwartier. (dossier Maak.Zaanstad)
Station Zaandam (onbekend)
Nieuwe entree, fietsverbinding, fietsenstalling, overkapping… kortom: een kers op de taart van Inverdan. (Dossier Station Zaandam)
Station Zaandijk – Zaanse Schans (onbekend)
Station Zaandijk moet Zaandijk – Zaanse Schans gaan heten als het aan de gemeente ligt. Koog Bloemwijk moet Koog a/d Zaan gaan heten. Gemeente Zaanstad heeft dit inmiddels bij de NS aangevraagd.