Zaanstad gaat starten met het aanbieden van lunches op een aantal basisscholen. Dit gebeurt in overleg met de schoolbesturen. Het is nodig omdat van sommige scholen signalen komen, dat daar steeds meer kinderen geen of te weinig eten in hun trommels hebben. Om te zorgen dat het geen onderwijstijd kost en onderwijspersoneel zo min mogelijk te belasten, zijn o.a. een aantal Sociale Wijkteams gevraagd om lunches te verzorgen.
Deze tekst is letterlijk het persbericht van Zaanstad. Wij waren een beetje verbijsterd. Iets geinigs konden wij er niet van maken. In tegendeel. We weten alleen niet wat ‘A-scholen’ zijn.
UPDATE: wethouder René Tuijn laat via zijn woordvoerder weten dat de gemeente bij het ‘onderwijsachterstandenbeleid’ werkt we met een abc-aanpak. A-scholen staan in wijken met hoger risico op onderwijsachterstand. In Zaanstad zijn dat Zaandam Zuid (De Gouw, Herman Gorter, Kernschool), Peldersveld (De Spiegel, De Windroos, Kleurenpracht), Poelenburg (Horizon, Paus Johannes, Tamarinde), Kogerveld (Kogerveldschool), Rosmolenwijk (Willibrord), Zaandam West (Over de brug), Wormerveer (Pionier/De Mei), en Krommenie (De Komeet/Het Palet).
Wethouder René Tuijn: “Ieder kind heeft recht op voldoende en gezonde voeding. Met een lege maag op school kunnen kinderen zich minder goed concentreren en dat heeft effect op de schoolprestaties. Dankzij de inzet van alle partijen hebben we snel kunnen schakelen en kunnen we op korte termijn het leed waar mogelijk verzachten. Tegelijkertijd blijven we inzetten op duurzame oplossingen om financiële problemen bij inwoners te voorkomen of te verminderen.”
Snelle start
Gezien de urgentie willen alle partijen zo snel mogelijk starten. Besturen van zogenoemde A-scholen zijn benaderd of zij mee willen doen. Om schaamte of stigmatisering te voorkomen is het idee om álle leerlingen op de deelnemende scholen twee keer per week een gezond lunchpakket aan te bieden.
In de praktijk zal de uitvoering goed gemonitord worden om te kijken of bijsturing of aanpassing van deze werkwijze wenselijk is. Bovendien komen er geluiden uit Den Haag, het Jeugdeducatiefonds en andere partijen in het land om armoede bij gezinnen aan te pakken. Wat dit betekent voor de huidige aanpak is nu nog niet te zeggen. Zaanstad wacht hier niet op, maar onderneemt actie.
Het verzorgen van lunches op school draagt bij aan een behoefte, maar pakt financiële problemen niet structureel aan. Daarom werkt de gemeente samen met o.a. de Sociale Wijkteams om gezinnen ook meer duurzame ondersteuning te kunnen bieden. Zoals budgetondersteuning en hulp bij het aanvragen van voorzieningen en toeslagen.
Hulp welkom
Bij het maken van de lunchpakketten zijn extra handen welkom. Mensen die willen helpen met broodjes smeren of ideeën hebben om op een andere manier bij te dragen, kunnen zich melden bij Mirte Agter van het Sociaal Wijkteam: m.agter@swt.zaanstad.nl
Hier is te vinden wat A (en B en C) scholen zijn:
https://www.zaanstad.nl/mozard/document/docnr/14659694/bijlage%20-%20ABC-indeling
Wat dachten jullie van de dynamic scholen in zaanstad?
Kinderen met beperking?
Het zal ongetwijfeld tegen het zere been zijn maar heeft dit probleem vaak ook niet te maken met prioriteiten stellen ?
Als dat gezegd mag worden tenminste.
Geen geld om brood te kopen ?
Misschien toch maar een paar streamingsdiensten opzeggen ?
We kunnen echt wel zonder hoor.
Toch maar niet allemaal een dure smartphone " gratis " bij een prijzig abonnement ?
Ik zie toch tegenwoordig dat het heel normaal schijnt te zijn dat kinderen vanaf zo'n 8 jaar al op straat met zo'n ding lopen. Nodig ? Niet echt.
Je kunt je geld maar één keer uitgeven, ouderwets misschien maar nog steeds van toepassing....de bomen zijn even gestopt met tot de hemel te groeien.
Goedkoopste brood bij de supermarkt, minder lekker maar het voldoet ook.
Zolang hele hordes jeugd in de pauzes de supermarkten bezoeken en met zakken chips enz weer vertrekken terwijl de broodjes in de afvalbakken verdwijnen zal het nog wel gaan.
Hou me ten goede, dit gaat dus niet over de gezinnen waarbij het water echt aan de lippen staat, daar moet vanzelfsprekend een oplossing voor gezocht worden.
En die kant is er ook, ja
Het is voor mij erg verontrustend dat steeds meer mensen niet meer voldoende lijken te kunnen verdienen met hun baan en daarom aangewezen zijn op allerlei steun, met de daarbij behorende regeltjes en controles.
Leuk dat we vanuit onze luie stoel spullen aan de deur kunnen laten bezorgen, maar dat wordt nogal eens gedaan door mensen met beroerde arbeidscontracten. Er zijn, wat mij betreft, veel teveel weggooi banen, waarin mensen zitten opgesloten in nuluren contracten, tijdelijke contracten en wurgcontracten.
Hopelijk raken de verschillende crises ooit opgelost, maar ik ben niet optimistisch.
Tot dan zijn dit heel bruikbare initiatieven.
dus voor lunch moet ik naar een basis school? hou toch op ik pas niet meer in die stoeltjes, breng het maar thuis.
kinderen op de basisschool kunnen heel goed zelf een broodje smeren..alle scholen hebben een keuken...ieder kind zal wel eens brood vergeten of verliezen dus voor stigma hoeft niemand bang te zijn. Paar broden en een paar potten pindakaas o.id in huis en probleem opgelost.Je eigen kind broodje extra mee geven en leren delen kan ook!
Sociaal wijkteam regelt toegang tot de wmo en kan ter plekke in het keukentafelgesprek indiceren wat nodig is aan steun in een gezin.Zij horen niet op een basisschool thuis.