Op de Zaandamse kermis komt dit jaar cameratoezicht om ‘verscherpt toezicht’ te houden en sneller in te kunnen grijpen bij incidenten. Ook heeft cameratoezicht een preventieve werking volgens Zaanstad.

Ook worden de tassen van alle bezoekers, die ’s avond het kermisterrein op willen, gecontroleerd op wapens en verboden middelen als alcohol en drugs.

Volgens de burgemeester zijn er in 2021 enkele vervelende incidenten geweest.

“Dit jaar willen we een veilige en vreedzamere kermis. Met de preventieve werking van de camera en het fouilleren zetten we hierin een stap. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over surveilleren van boa’s en politie. Met al deze maatregelen hebben we beter zicht op het plein en kunnen we, als dat nodig is, sneller ingrijpen”.

De Orkaan was vorig jaar getuige van de aanwezigheid van een grote politiemacht op de kermis, maar heeft toen niet kunnen achterhalen om welke incidenten dat zou zijn gegaan. Die incidenten zouden gaan om vechtpartijen en de dreiging daarvan tussen groepen jongeren. Op de Burcht is sowieso een alcoholverbod.

Het fouilleren gebeurt niet door de politie en maakt dus geen onderdeel uit van het preventief fouilleren van Zaanstad, maar wordt uitgevoerd door het eigen beveiligingspersoneel van de kermis.

UPDATE (31 augustus 2022): Kermis Zaandam: niet gefouilleerd, geen toegang… (mag dat?)

Ook heeft burgemeester Hamming afgesproken met de kermisexploitanten dat er dit jaar geen (imitatie)wapens als prijzen worden gegeven op de kermis. Volgens Hamming: “Helaas was de kermis ook een plek waar je (nep)wapens kon winnen. Zeker gezien alle geweldsincidenten die er afgelopen jaren onder Nederlandse kinderen en jongeren plaatsvinden willen we dat niet meer.”

Zaanstad wil het aantal geweldsincidenten zoveel mogelijk terugdringen. De wapenvrije kermis ‘een signaal’ van dat beleid aldus de gemeente, Hamming: “Het is dan dus ook niet normaal een wapen als prijs te krijgen op de kermis. Een wapen is geen prijs”.

Voorafgaand aan de kermis wordt gecontroleerd welke prijzen de verschillende exploitanten hebben. Daarnaast vindt er regelmatig controle plaats. Alle soorten imitatie- en speelgoed vuurwapens, slag- of stoorvoorwerpen en (zak)messen en dolken zijn verboden tijdens de kermis.

Lees ook (10 september 2021): Burgemeester Hamming: ‘Wapens zijn geen prijs’ (filmpje)