‘Daar gaan we weer’ horen we je denken (of eigenlijk denken we het zelf). Reeds in 2016 kopten we ‘Hondenbelasting ZNSTD. Laatste jaar?’ Maar neen, dat bleek niet het laatste jaar. Ondanks de politiek geformuleerde ‘belofte’ van oud-wethouder Gerard Ram in 2019:
“we streven naar de hondenbelasting afschaffen”
Ongeveer de helft van de gemeenten in Nederland heft geen hondenbelasting meer, maar Zaanstad blijft de vrolijke Bella-belasting opleggen.
Maar… nu blijkt dat Zaanstad plots te maken heeft met een positief rekeningresultaat, ruikt Democratisch Zaanstad haar kans. Bij monde van Marianne Doeves de Boer dient ze een voorstel in om de komende 4 jaar geen hondenbelasting te heffen. Omdat de financiële meevaller niet gegarandeerd kan worden voor de komende jaren, vraagt de partij niet om permanente afschaffing:
‘Het lijkt ons echter een belangrijke stap om de gehele nieuwe bestuursperiode oude beloftes in te lossen en de hondenbelasting af te schaffen.’
Eerder toonden ook POV en PVV zich voorstander van afschaffing, een mooie voorzet voor een ‘raadsbreed’ initiatief waarbij oppositie en coalitie zich verenigen om de nieuwe bestuurscultuur een gezicht te geven.
Het olijke duo op de foto boven liepen we in het Twiske tegen het lijf.
Waarom moeten we wel hondenbelasting betalen maar GEEN katten belasting De katten poepen wel altijd in een ander mans zijn tuin of dat lekker is als je wat in de tuin moet doen .Daar moeten ze ook voor gaan betalen maar die viespeuken begraven het .Bij een hond zie je het nog liggen .
Je denk toch niet dat de gemeente de honden poep opruimt, doen we nog steeds zelf, op een aantal na
Afschaffen oke want het geld blijkt niet voor de hond te worden gebruikt. Is mooi stoppotje voor de gemeente Zaanstad.en leid die honde inspecteur naar op tot brugwachter.
Mooi gezegd, voor 4 jaar niet heffen, maar als die 'pauze' niet wordt verlengd wordt dat al gauw als het invoeren van een nieuwe belasting gezien. Ik ga nu niet beweren dat ik voor de hondenbelasting ben, maar tijdelijk afschaffen gaat in de praktijk echt niet gebeuren. Dus laat het grondig doorrekenen en schaf het permanent af. Maar Zaanstad heeft genoeg financiële problemen, hoef straks niet nog hogere afvalstoffenheffing omdat niemand die tijdelijk niet geheven belasting weer durft in te voeren als de meevallers zijn opgehouden.
Gewoon extra belasting heffen op honden- en kattenvoer en dat geld gebruiken voor de strijd tegen stikstof.
In Nederland zijn 2 miljoen honden, 3,1 miljoen katten en nog eens 22 miljoen andere huisdieren varierend van aquariumvisjes tot paarden!
Waarom zou ik extra belasting op kattenvoer moeten betalen terwijl mijn katten niet eens buiten komen.
ik kies ervoor om ze binnen te laten zodat andere er geen last van hebben en dat mijn katten niet worden doodgereden
Ik kan van de buitenkant niet zien ...
of een hondeneigenaar hondenbelasting hondenbelasting betaalt, denk zelfs, dat deze belasting contra-productief werkt: "laat die poep maar gewoon liggen, want ik betaal er tenslotte genoeg voor!"
Een voordeel van betalen is dus exclusief voor de gemeente in àlle gevallen.
Meermaals stond er "een man" aan de deur die mij vroeg "of ik een hond in huis heb en ... of de buren een hond hebben?" Die spion in dienst van de gemeente moet dus óók nog eens betaald worden.
Katten zijn er véél te véél in onze buurt, maar kattenbelasting maakt het probleem ook niet beter. Kattenschrik helpt dus niet en met elektronische afschrikking verjaag je ook nog eens de vogels uit je tuin. De Vogelscherming meldt, "dat zij het wel of niet verjagen van de vogels door apparatuur niet kunnen tegenspreken noch kunnen aantonen.
Een gat in de markt voor producenten die met inzet van hùn apparaat kunnen garanderen dat katten wèl en vogels juist niet verdwijnen. Wie durft?
Voor de duidelijkheid waarvoor de belasting wordt gebruikt maar er zijn natuurlijk mensen die het beter weten
Voor een hond moet belasting betaald worden. Met de opbrengsten van hondenbelasting zorgt de gemeente onder andere voor voorzieningen voor honden. Daardoor kunnen hondenbezitters in Zaanstad genieten van hun hond, zonder dat andere burgers daar last van hebben.
En dat is dus niet waar. Hondenbelasting valt toe aan de algemene middelen (lees: gaat op de grote hoop).
Bron vereniging Nederlandse gemeenten: https://vng.nl/files/vng/20122711_hondenbelasting.pdf
Dat er geld wordt uitgegeven aan hondenuitlaatgebieden (niet aan opruimen van poep, overigens) valt 1) in het niet met de inkomsten 2) er wordt ook geld uitgegeven aan andere dieren 3) is rechtsongelijk omdat op andere dieren niet belasting geheven wordt.
Lijkt me goed plan om de hondenbelasting af te schaffen. Waarom mogen de katten van iedereen wel buiten in mijn tuin poepen? Echt zo goor als je aan het tuinieren bent en je grijpt weer eens in de kattenstront! Uiteraard hoor je de poep van je hond op te ruimen, dat staat buiten kijf. Maar dit zal niet meer of minder gebeuren als er wel of geen hondenbelasting is hoor!
De hond moet aangalijnd worden uit gelaten poepzakjes mee en dd kat nu? Stel deze huisdieren gelijk ook de kat aangelijnd buiten en poep opruimen en belasting betalen, wel zo eerlijk of beze hele balmasqee afschaffen. Amsterdam is er mee gestopt o,a van wege onedrlijkheids principe iedereen trapt zijn kat de deur uit en de hond mag niet. Denk daar maar eens over na.
En wat dat u van paardenstront op de wegen en fietspaden?
Helemaal mee eens. Mijn tuin ligt vol met kattenstrond terwijl ik dat van mijn hond altijd netjes opruim zoals dat word verwacht van de hondenbezitter
en lucht het op? trapt de kat naar buiten. en denk daar maar eens overna..? fijn dat U uw agressie zo uit,scheelt een bezoekje aan de Psycholoog.
Ik denk dat de meerderheid van de bevolking het eerder eens is met deze mening. Gelijkstellen van alle huisdieren, in ieder geval qua belasting. Meermaals per week kunnen wij de kattenpoep opruimen in onze omgeving, maar daar wordt geen belasting voor betaald.
Ik neem aan dat de typefouten aanleiding geven tot afzetten als "gefrustreerd". Is dat niet een beetje hetzelfde?
Het is zo krom als kan; Hondenbelasting gebruiken om andere middelen te financieren.
Zaanstad lijkt de overheid wel die de belasting van auto's voor andere doelen gebruikt; stop met die flauwekul en schaf die hondenbelasting af!!!!
Volledig mee eens. Hondenuitrenzone darwinpark wordt nu overwoekert door brandnetels hoog gras etc etc. Komen binnenkort de natuurlijke grasmaaiers weer. Probleempje wat ieder jaar over het hoofd gezien wordt. Op een hondenuitenzone mogen geen schaapjes (alias natuurlijke grasmaaiers)lopen vanwege dat schapenpoep dodelijk is voor honden,de teken die ze achter laten om van het schrikdraad wat ineens om een stukje staat waar hond normaal los mag lopen,nog maar te zwijgen. Maar als hond schaap pakt,is hond te klos..
Slecht idee om dit op te heffen. Lopen we straks allemaal in de shit te stampen van alle achtergelaten behoeftes van de honden, kleine en ook grote hopen !!
Nu wordt er nog grotendeels opgeruimd (al kan dit nog veel beter) en zien de looppaden er knapjes uit.
Dan moet je bij de mensen zijn die hun shit achterlaten, en dat heeft niets met hondenbelasting te maken. Goed initiatief van Marianne de Boer(DZ)
Je denk toch niet dat de gemeente de honden poep opruimt, doen we nog steeds zelf, op een aantal na
Deze moet je even uitleggen.. Dus als de hondenbelasting niet meer geheven wordt ruimt plotseling niemand meer de poep op?
Of je nou hondenbelasting betaald of niet men ruimt toch de stront niet op kijk eens in het Koogerpark daar spelen veel kinderen en lopen mensen met honden (die hun kinderen daar ook spelen)die ook de stront niet opruimen de ijsbaan wordt ook gebruikt als uitlaatplaats de honden lopen overal los in het park en de baasjes hebben dan vaak geen idee waar hun hond heeft gekakt.
Meteen maar kattenbelasting ook.
Je kunt geen plantje meer met je blote handen ingraven zonder in de kattenshit te roeren.
Je schoenen kun je niet bij de achterdeur laten staan zonder dat ze volgezeken worden door die viezerikken
Of je nu betaald of niet voor je hond, stront ligt er altijd en overal zelf betaal ik wel hondenbelasting en sta de stront van mijn hondje op te ruimen naast grooooote hopen.
Je blijft in de stront trappen, wat denk je dat het geld heen gaat.
Blijf wakker
Dag,
Het geld dat de hondenbelasting in het laatje brengt vloeit naar de algemene middelen. Het is altijd ingezet om de begroting te dichten. Het is nooit ingezet om voorzieningen voor honden(bezitters) te bekostigen. Met het afschaffen ervan zal er dus niets veranderen in de dienstverlening. Hoewel het naar mijn idee wel beter mag: meer hondenuitlaatplekken, prullenbakken etc. Maar dat staat dus volledig los van de hondenbelasting.