Zaanstad haalde vorig de bak met strooizand bij de brug Hoek Botenmakersstraat/Vaartkade weg. Omwonenden moesten zelf de gladde straat maar bestrijden. Francine Boers nam daar geen genoegen mee. Ze stuurde mails naar Zaanstad, wethouder Slegers en de raad en schakelde De Orkaan in. Eerst leek de gemeente doof voor haar wensen, maar ze hield vol.
Het verhaal van een aanhouder (en die wint aldus een bekend gezegde): de bak is terug!
Francine vroeg eind 2021 ‘herhaaldelijk’ om de kist met zand weer terug te plaatsen maar ontving aanvankelijk “taal nog teken van de verantwoordelijke Zaanstad” Op 23 december mailt wethouder Gerard Slegers:
“Op mijn langdurig verzoek de zand -kist terug terug plaatsen bij de brug Botenmakersstraat hoek Vaartkade is geen reactie gekomen. De straat is mooi geleegd met super gladde steentjes .
Vanmorgen spiegelglad, niet gestrooid door de gemeente, en zelf kon ik dus ook niet strooien, wat ik elke winter doe bij de eerste gladheid. Ik ben dus gevallen op weg naar de huisarts. Wat gaat U hieraan doen??
Op 20 januari 2022 antwoordt Slegers (met excuses voor het lange wachten):
In de vorige raadsperiode is besloten dat zoutkisten niet meer worden vervangen als de openbare ruimte ter plekke wordt heringericht of opgeknapt of wanneer een zoutkist kapot is. Er zijn twee redenen waarom de zoutkisten niet meer neergezet worden. Vanwege bezuinigingen en omdat veel zoutkisten in het verleden vernield werden en gebruikt als afvalbakken. De brug, de Vaartkade en de Botenmakerstraat vallen niet in onze vastgestelde strooiroutes, dus wordt hier niet actief gladheid bestreden.
Het spijt mij u te moeten vertellen dat de gemeente alleen een inspanningsverplichting heeft om de gladheid te bestrijden op door het college vastgestelde routes. Dit gaat om de veelgebruikte routes voor fiets- en autoverkeer in Zaanstad. Buiten deze strooiroutes om, is het dus tijdens periodes dat het vriest, extra oppassen op de andere routes. Soms kiezen inwoners ervoor om zelf te strooien of is het verstandig om een andere route te nemen.
Daarop mailde ze naar de raad: “als het glad is moet ik maar een andere weg nemen of thuis blijven, of zelf strooien.” Maar dat was ze niet van plan. Op 3 maart kwam er antwoord van de griffie waarin de eerste versie van Slegers (zoutkisten worden niet vervangen) werd tegengesproken:
“Ten onrechte waren we in de veronderstelling dat zoutbakken niet meer nodig zijn bij bruggen. We zullen de zoutbak dan ook terugplaatsen. Het is wel aan de verkeersdeelnemers om zelf te zorgen dat er zout op de brug wordt gestrooid.”
Inmiddels is de bak geplaatst. Volhouden dus (en niet vallen).
Hieronder de plek waar de bak ooit stond, december 2021.
Op Google Streetview is te zien dat in maart van 2021 de bak er nog stond.
De nieuwe bak ‘Grit Salt’.