RTV Zaanstreek stopt. Aanstaande zondag wordt nog één keer ‘Overal in de Zaanstreek’ uitgezonden. Tussen 17.00 en 20.00 uur wordt teruggeblikt op de geschiedenis van Zaanradio.
Nadat het Commissariaat voor de Media per 1 februari 2022 De Orkaan aanwees als lokale publieke media-instelling voor Zaanstad en Wormerland is de subsidie voor RTV Zaanstreek weggevallen. Ook kan de omroep geen gebruik meer maken van de etherfrequenties voor radio en tv.
Vorige week werd de beslissing om te stoppen bekendgemaakt aan de vrijwilligers tijdens een emotionele bijeenkomst. Omdat de subsidie van Zaanstad en Wormerland stopte was er geen geld om door te gaan met de uitzendingen. Zelf genereert RTV Zaanstreek nauwelijks inkomsten. Per 1 maart stoppen ook de radio- en tv-uitzendingen.
Van beide gemeenten krijgt RTV Zaanstreek nog wel geld om de organisatie af te bouwen en de transitie naar de nieuwe situatie waarin De Orkaan de lokale publieke media-instelling is, mogelijk te maken. Op 2 maart praten RTV Zaanstreek en De Orkaan samen met de gemeente over de transitie. In de gemeenteraad van Zaanstad is een motie aangenomen waarin gevraagd werd om de overstap van vrijwilligers van RTV Zaanstreek naar De Orkaan mogelijk te maken.
Vrijwilligers
Ook werd gevraagd om te onderzoeken of tv-uitzendingen via de kabel mogelijk zouden kunnen zijn, om zodoende ook mensen die niet over internet beschikken, van Zaans nieuws te voorzien. De Orkaan onderzoekt dat nu, maar per 1 maart zal het waarschijnlijk nog niet lukken.
Tot eind april 2021 waren RTV Zaanstreek naar De Orkaan in gesprek over een fusie. Dat mislukte op het laatste moment. Er was wel een gemeenschappelijk beleidsplan, maar tot een definitieve gezamenlijke aanvraag kwam het op de valreep niet. Daarop besloten beide omroepen apart een aanvraag in te dienen. Volgens de Mediawet is er maar ruimte voor één lokale media-instelling per gemeente die dan ook door de gemeente bekostigd wordt.
Bezwaar
De plannen van de beide aanvragers werden in de zomer door een commissie van onafhankelijke deskundigen beoordeeld waarna de gemeenteraden een keuze moesten maken. Die keuze viel zowel in Zaanstad als in Wormerland op De Orkaan. Die plannen werden als meer toekomstgericht, professioneler op journalistiek gebied, meer gericht op discussie en qua bereik kansrijker geacht.
In september viel die beslissing, het Commissariaat nam begin februari een definitief besluit, nadat RTV Zaanstreek een zienswijze had ingediend. Deze omroep gaat tegen het definitieve besluit nog formeel bezwaar aantekenen, maar dat heeft geen opschortende werking. Het voornaamste bezwaar van RTV Zaanstreek is dat De Orkaan (nog) geen radio en tv maakt. Volgens het Commissariaat bestaat die verplichting overigens niet.
Lees hier alles over
- de geschiedenis van RTV Zaanstreek en haar voorlopers
- alles over de (mislukte) fusie
- de slotuitzending
Jammer dat het doek valt voor Zaanradio. ik heb bij Zaanradio een leuke en leerzame tijd gehad.
Ik heb daar de radio opleiding doorlopen bij Cocktail FM op maandag avond. Geschoven bij diverse programma's en interviews gemaakt met artiesten zoals Van dik hout en Anneke Giersbergen. En veel uurtjes radio gemaakt daar: Ronald op de radio, Party night en zo nu en dan Nachtzicht.
De vrijdagavonden waren best gezellig,veel lol gehad met de jongens van Partynight en Clubnight.
Jammer dat het allemaal weer zo serieus moet, het moeten presteren en scoren om maar die ICE norm te halen. Want vergeet niet, het was ook een soort vereniging, mensen ontmoeten elkaar. Er werden contacten gelegd en vrienden gemaakt.
Er zijn toch 2 dingen die ik niet begrijp:
1 Ik vind dat een lokale omroep radio en televisie moet maken. Want anders ben geen omroep maar een website.
2 Waarom gaat RTV Zaanstreek niet door met radio op internet. Voordeel is dat je nu geen last van de wettelijke verplichtingen. Is er in de Zaanstreek geen DAB+ frequentie beschikbaar?
Ik verzorg nu een uur radio bij een radiozender in Noord-Brabant. De zender wordt beheerd door een particulier. (Weliswaar in een stichting maar door hem opgericht) Wij zitten in Oost Brabant op Dab+ en op internet. Alle medewerkers betalen een maandelijkse bijdrage om de kosten van het uitzenden te dekken. Dus het kan wel. Waar een wil is, is een weg.
Hoe is het mogelijk dat een organisatie die al ruim 30 jaar het Zaanse nieuws brengt zomaar aan de kant word geschoven , alle enthousiaste vrijwilligers ten spijt .
Het is wat het is , maar toch jammer dat het uiteindelijk zo gelopen is .
Ik kijk dagelijks naar beiden. Vanaf 1 maart zal ik ongetwijfeld RTV Zaanstreek moeten gaan missen. Het is niet anders.