Uit de reacties op onze rubrieken Anno-Orkaan-bingo en De Geveltoerist blijkt dat we snuggere lezers hebben. Mensen die hun ogen niet in de achterzak hebben. Slimmerds met oog voor detail.
Dat feit inspireerde Kees Malingré: hij besloot te zorgen voor een wekelijkse uitdaging.
Kees struint de Zaanstreek af om detailfoto’s van een plek te maken. We horen graag van jou – ja, van jou! – waar het is. Daarbij zijn weetjes over de plek immer welkom. Na een week volgt de oplossing. Met een nieuwe meedenkfoto.
Kees zegt:
‘Iets van een kerk?’
Meedenkfoto #14
Antwoord deel #13
De dertiende meedenkfoto, aan de Zuiderhoofdstraat in Krommenie werd als eerste herkend door Tessa:
Kees zelf vertelt bij de foto:
De Zaanstreek kent zoveel prachtige koopmanshuizen, dat het toch best lastig is om het juiste huis te herkennen. De inwoners van Krommenie zijn in het voordeel, dit was het huis Ceres aan de Zuiderhoofdstraat. Prachtig gerestaureerd en voorzien van een even mooi luchthuis (zie de Orkaan 16 nov. 2017, al zijn er inmiddels alweer nieuwe bofkonten die er mogen wonen). De eeuwige roem aan de juiste meedenkers.
Oproep
Mochten er nog meer speurneuzen zijn die leuke plekjes zien voor deze rubriek, stuur ze in en Kees komt ze graag professioneel vastleggen. PS. tips uiteraard niet via dit reactieformulier, maar met een mailtje via info@deorkaan.nl
Piet, nee, het Verzetsplantsoen was niet het bijbehorende kerkhof van de Oostzijderkerk maar was tot 1901 de Algemene begraafplaats van Zaandam.
In genoemd jaar werd de huidige Algemene begraafplaats aan de Zuiddijk geopend en werd de oude geruimd.
Toen die begraafplaats werd aangelegd riep een Zaandammer "Het zal mij benieuwen wie de eerste is die hier wordt begraven." Hij was het zelf.
Tussen 1930 en 1932 werd op het terrein dat we nu als Verzetsplantsoen kennen naarstig gezocht naar de schat van de Oostzaanse zeerover Claes Compaen die daar volgens helderziende Madame Sylvia daar moest liggen.
Dank voor de aanvullingen en correcties. Ik heb ook altijd begrepen dat het Verzetsplantsoen als gebraafplaats bij de kerk hoorde.
Was het niet zo dat he Verzetsplantsoen het bijbehorende kerkhof was. Bij het doortrekken van de K.Kansstraat,
was Pietje +/_ 69 jaar terug met zijn kruiwagentje in het zand aan het scheppen. En vond bronzen handvatten, en ook schedels. Daar was mijn moeder niet zo blij mee! Had namelijk zo'n schedel in het schuurtje gezet.
Het is de Oostzijderkerk, Zuiddijk 1 in Zaandam.
Veel mensen denken dat de Bonifatiuskerk in de Oostzijde de Oostzijderkerk is maar dat is niet zo.
De naam zal ontstaan in de tijd dat Zaandam uit 2 dorpen bestond West- en Oostzaandam.
Op de plaats van de huidige kerk stond eind 14e eeuw een katholieke kapel die in 1449 te klein was geworden en werd vergroot, in 1460 werd deze ingewijd.
Na de Reformatie in 1566 werd de kerk Nederlands Hervormd en in 1576 werd deze grotendeels door brand verwoest, vermoedelijk veroorzaakt door Staatse soldaten.
in 1592 werd de kerk herbouwd en in 1623 vergroot. Na een ruzie in 1633 tussen kerkgangers uit Oost- Westzaandam kregen de Westzaandammers toestemmingom een eigen kerk te bouw, dit is de huidige Westzijder- of Bullekerk.
Rond 1680 werd de kerk wederom uitgebreid.
Tijdens de watersnood van 1825 diende de kerk als stal voor het vee
In 1850 verkreeg de kerk haar huidige uiterlijk, het gebouw vertoonde vele gebreken en de grootste ingreep was het bouwen van een nieuwe toren. De oude toren op de noorderbeuk stond werd afgebroken waarna ook de noorderzijbeuk werd afgebroken waarna op deze plaats de nieuwe toren werd gebouwd.
In 1861 werd opdracht verleend aan de firma Flaes & Brünjes Orgelbouw voor de bouw van een nieuw orgel, dit orgel werd op 23 augustus 1863 in gebruik genomen.
Bijzonder zijn de gebrandschilderde ramen uit de 17e eeuw.
Oostzijderkerk