Op 16 maart* zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Daar gaan we veel aandacht aan besteden. Als de formatie daarna net zo lang duurt als de vorige keer in Zaanstad gaan we daar tot de zomer mee door.
Voor Wormerland en Oostzaan zou het wel eens de op één na laatste keer kunnen zijn. Daar doen ze net of ze gek zijn, maar Commissaris van Koning Arthur van Dijk heeft het al aangekondigd: als jullie zelf geen plan maken doen wij het wel (5 tot 10 jaar gaf de provincie ze vorig jaar).
De plannen van Oostzaan en Wormerland bestaan vooral uit ‘niet met Zaanstad’. Met de opheffingsgedachte de verkiezingen ingaan is politieke zelfmoord.
In Zaanstad kwamen in 2018 13 partijen in de raad. Daarvan ontploften er 4. De VVD zag Lokaal Zaans (LZ) afsplitsen. DENK brak doormidden maar is weer geheeld. De volledige SP-fractie zegde het partijlidmaatschap op en ging zich De Socialisten noemen. De PVV zag 2 van haar raadsleden vertrekken om namens BvNL in de raad te blijven. Van deze afsplitsingen doet alleen BvNL mee aan de verkiezingen. De SP wil weer terug in de raad. De Socialisten en LZ doen niet mee. Nieuw is de Vrije Democratische Partij en een blanco lijst van Derk van Tongeren. Uiterlijk 31 januari kunnen landelijke partijen zich nog met een lokale lijst aandienen.
In Wormerland gebeurde het omgekeerde, geen splitsing maar een fusie. De VLW van Ronald Hendriks en nieuwkomer POV (resp 3 en 2 zetels) fuseerden tot de grootste fractie. En… besloten op de valreep niet mee te doen aan verkiezingen omdat ze geen lijsttrekker konden vinden. Walkover voor de collegepartijen in Wormerland.
In Oostzaan is de relatie tussen coalitiegenoten GL en VVD gespannen. Daar lijkt de echte liefde voorbij. Op onderwerpen als OFC en Twiske lopen de standpunten ver uiteen. GL zag ook niks in VVD-burgemeester Polak.
Foto: ouderwetse borden in Wormerland (2018).
* Er is de mogelijkheid om vervroegd te stemmen op maandag 14 en dinsdag 15 maart 2022. In Zaanstad zijn minimaal 10 bureaus open zijn deze dagen.