Langs de Houtveldweg komt een kerstbomenbos. Deze keer is het niet de gemeente die mensen vraagt om hun kerstboom met kluit naar en centraal punt te brengen maar een particulier initiatief.
De initiatiefnemers hebben van de wijkmanagers een paar stukken grond gekregen waar groenadoptie plaats kan vinden. En dat kunnen ook kerstbomen zijn.
Dit jaar komt er geen kerstbomenbos naast het buurtcentrum Westerwatering, daar is een ander plan voor in de maak.
De woordvoerder van wethouder Gerard Slegers (CDA) laat weten dat de overlevingskansen niet erg groot zijn, “kerstbomen horen niet echt op de Zaanse bodem, en ze groeien daarom slecht. Als ze groot zijn bieden ze wel wat schuilgelegenheid omdat ze wintergroen zijn – maar daar zijn betere oplossingen voor, bijvoorbeeld hulst, taxus of klimop.”
UPDATE: dankzij de vriendelijke reactie (zie onder) kunnen we nu verwijzen naar de bijbehorende Facebook-pagina van Kerstbomenbos Westerwatering. Daar denkt men anders over de overlevingskans:
“Van de bomen van vorig jaar heeft ongeveer de helft het gered, dankzij het natte jaar. Deze bomen hebben niet binnen gestaan, en dus een grotere overlevingskans.”
Foto’s: Bas Sommeijer
Wat een drukte bij het Kerstbomenbos, in tijden niet zoveel groen medewerkers van Zaansstad gezien. Snerpende maaiers en lopers , graag 2 keer per jaar is goed voor de boompjes. Hoeven ze niet te concurreren met riet.
Morgenochtend komen ze weer, met nog meer bomen om te planten, ditmaal van Pennemes en Mennistenerf. Dan zijn we voorlopig weer klaar met het grote werk.
Nu er gemaaid is valt op hoeveel van de bomen van vorig jaar het overleefd hebben. Ook die onder het riet verdwenen waren. Het bewijst eens te meer hoe belangrijk water is voor deze bomen. Hoe vochtiger hoe beter. Licht komt op het tweede plan.
Hoe komt het toch dat de echte wijkbewoners, uit de Schavenbuurt, hiervan niet op de hoogte zijn gebracht. Het verbaasde mij een tijd geleden ook al toen ik mensen aantrof op het stuk grond tegenover mijn huis. Ik wilde graag kennismaken met deze kennelijk medebewoners. Blijken ze daar helemaal niet te wonen!!! Leuk die initiatieven maar een tip: betrek de echte wijkbewoners erbij. Is zoveel leuker!
Meer info hier: https://www.stadslabz.nl/project/groen-licht-bij-de-houtveldtunnel/
Inderdaad Frank je hebt gelijk, ik kon helaas mijn reactie niet verwijderen.
Het kerstbomenbos is aan het einde van de Houtveldweg, ter hoogte van de Broekenbuurt.
Je bedoelt wellicht het Houtveldplantsoen, bij de fietstunnel. De vrijwilligers daar zijn in meerderheid bewoners van de Westzanerdijk en omgeving. Die mensen willen graag in het groen bezig zijn om iets moois te maken voor iedereen, bewoner of passant. Niet langs de deuren om wijkbewoners voor te lichten. Ik vind het altijd jammer, ik maak het helaas vaker mee, als vrijwilligers worden afgerekend op wat ze niet doen, in plaats van wat ze wél doen. Belangeloos en in hun vrije tijd.
Ik zie weer een hoop boompjes liggen. Maar voor een goede groei is naast het vocht, meestal daar wel aanwezig, ook wat licht nodig. Wat inperking van het vele riet zou ze helpen. Beheer door er enkele keren met een bosmaaier doorheen te lopen. Nee geen gazon maar een beetje inperken.
Dat doen we inderdaad, we hebben de beschikking over inmiddels 3 accubosmaaiers. Afgezien van de slootkant is het gedeelte met de kerstbomen vooral grassig, dus dat scheelt. Het hoge gras vangt veel dauw op en houdt het vast, zodat de boompjes minder snel uitdrogen, maar laat nog wel voldoende licht door. In het achterste gedeelte, dat door de Groene Cirkel (zie https://www.facebook.com/groups/groenecirkel) is ingericht als bosplantsoen, staat het riet twee meter hoog tot bijna aan de weg.
Dank voor de update. Het is een mythe dat sparren van nature op droge, zanderige grond groeien. Ze hebben juist vochtige, voedselrijke, licht zure grond nodig, zeker deze bomen waarvan de wortels door de oogst en/of uitdroging zwaar beschadigd zijn (de werkelijke reden waarom veel bomen het niet redden). Precies dus zoals ons stukje veengrond langs de Houtveldweg.
De fouten waar ik echter op doelde waren:
1. Het bos is niet nieuw: januari 2021 begonnen met ruim 200 bomen.
2. Op groenadoptie mogen juist géén bomen geplant worden, ook geen kerstbomen. Voor ons is een uitzondering gemaakt op basis van 'tijdelijkheid': ik heb moeten beloven dat ze er ook weer uit kunnen, bv. om ze volgend jaar weer in huis te zetten.
3. "buurtcentrum Westerwatering" (in werkelijkheid Buurtcentrum De Zeskanter geheten) heeft er niets mee te maken, is nooit in beeld geweest als kerstbomenbos. We zijn daar wel bezig met een herinrichtingsplan (ik ben ook voorzitter van De Zeskanter). Een gevalletje klok en klepel.
Ik kan niet anders dan 'vriendelijk' benadrukken dat De Orkaan dit, en nog veel meer, had kunnen weten als ze iets minder luie journalistiek had bedreven. Maar wat niet is kan nog komen, jullie zijn uiteraard van harte welkom. Desnoods met de hele redactie.
Wat betreft hulst, taxus of klimop: daar liggen er niet elk jaar miljoenen van langs de weg. Het gaat ons niet alleen om de vergroening - die ook al weer over véél meer gaat dan "wat schuilgelegenheid" - maar ook om de verspilling van al die bomen.
Ik heb mijn supermarktboom van vorig jaar dit jaar kunnen hergebruiken (volgend jaar is hij waarschijnlijk te groot - hij is dit jaar 60 centimeter gegroeid en paste nog net met piek onder het plafond, dan wissel ik hem wel om met een kleiner exemplaar uit ons bos). Als iedereen dat doet, scheelt dat enorm.
dank je wel frank zo kan ik er wat mee.. en ga ik mijn 5 boompjes met kluit. naast eerder geredde eikjes vlier en kastanje plaatsen.. hoop dat alles weer gaat aanslaan .En wij zijn nog opzoek naar struiken en bomen om een terrein na sanering van de bodem weer te vergroenen.
Oh en ik vergeet nog: de bomen zijn voor het grootste deel afkomstig van bedrijven, niet van bewoners, al zouden we dat vanuit de kringloopgedachte en de bewustwording wel graag zien. Helaas zijn de gemeentelijke diensten nog niet erg genegen om daar aan mee te werken. Het is aan onze gebiedsmanager te danken dat we überhaupt hebben kunnen adopteren (al staat er een jaar later nog steeds geen bordje bij).
Wat jammer dat de Orkaan niet even contact opgenomen heeft met de initiatiefnemers. We staan gewoon op Facebook. Hier staat werkelijk geen woord dat klopt. Jammer ook dat de gemeente zo onaardig praat tegen de pers over initiatieven van burgers. Jammer. Heel jammer.
vertel dan hoe het welgegaan is ipv dit niets zeggende schrijven. maak er gebruik van ipv een beetje wildplassend zwaffelen .
Nou, nou meneer Hoogkamer. Dat kan ook wel iets vriendelijker. Geef mensen eens even een kans om hun woord te doen, i.p.v deze oneerlijke reactie.
dat had frank toen his het 1e stukje schreef... dus u plast ook wild in het rond met ik neem aan een plastutje.. mvrgrtjs
He, wat jammer. Weer zo'n vreemde reactie. Maar goed, ik houd de eer aan mijzelf en laat het hierbij. Alhoewel....het is plastuit en geen plastut. Dank u wel.