Op 4 januari 2021 is de herindeling van de Schildersbuurt op de Jan van Goyenkade begonnen. Bijna een jaar dagelijks onafgebroken onvoorstelbare herrie en zware machines die de woningen deden schudden op hun grondvesten. Boeken vielen uit de boekenkasten, glazen rinkelden en lampen hingen te schudden aan het plafond. Veel begrip voor de herinrichting is er bij de bewoners van de kade niet meer.
Door: Jan Schoen
Vorige week viel er in de brievenbussen een brief van Kroeze Infra bv. in de bus waarin werd meegedeeld dat het trottoir op de oorspronkelijke hoogte zou worden teruggebracht. Dat bericht werd met instemming ontvangen, want jaren geleden toen het diepriool werd gelegd werd het trottoir verhoogd en moesten de bewoners hun erf ophogen wilde er geen wateroverlast ontstaan bij regenval. De conclusie was dat het trottoir lager zou komen als het teruggebracht zou worden naar de oorspronkelijke hoogte. Dat bleek een behoorlijke misrekening. Toen Kroeze Infra bv. met de uitvoering bezig was bleek dat het trottoir niet lager kwam maar 16 cm hoger.
De gemeente en de uitvoerder werden om uitleg gevraagd. Vertegenwoordigers van Kroeze als van ZNSTD zijn komen kijken, maar uitleg is er nog niet gekomen, laat staan een oplossing voor het probleem. Als de bewoners van nummers 8 t/m 12 hun erf op het niveau van het nieuwe trottoir brengen, komen de stoepen voor de deuren en de luchtgaten in de muur onder de grond te zitten en komt het maaiveld tot op slechts enkele centimeters onder de deurdorpels. Zo was het natuurlijk nooit. Het stoepje en de luchtgaten zijn altijd ruim boven het niveau van het trottoir geweest.
De Jan van Goyenkade is aan de noordzijde bij de Frans Halsstraat hoger omdat de straat daar aansluit bij de hoogte van het brugdek. Bij de kruising met de Hobbemastraat is het niveau van de straat altijd lager geweest. Bij de bouw van de noordelijke huizen is daar rekening mee gehouden. De huizen met de nummers van 8 t/m 12 staan lager. Daar hebben de bedenkers van de herinrichting, naar blijkt, te weinig rekening mee gehouden. Intussen gaan de werkzaamheden door zonder dat de bewoners antwoord hebben gekregen en er een oplossing voor het probleem is geboden.
de stoepen zijn niet te hoog, de hele wijk is gewoon 16 cm verzakt...
Ach beste lezers, waar maken jullie je nou druk om. Het gemeente bestuur is door ons zelf gekozen en de kosten worden door ons zelf betaald. Dus wie is er nu schuldig.
WIJ ZELF, voor het kiezen van zulke onbenullige bestuurders die alleen maar aan zichzelf denken en aan de regels en procedures. Vooral NIET aan mensen en bewoners denken hoor, die hebben toch altijd wat te klagen.
Zo ook in de Vogelbuurt te Westzaan, ook daar enorme verhoging van straat en trottoir. Parteon heeft ruim van te voren bij hun huurwoningen in de wijk de luchtgaten in de muren dichtgemetseld. Die van mij bijna ook, want ik bezit een voormalig huurwoning, en kom maar niet van de Parteon werklijst af. In oktober '21 zijn de stegen door Parteon opnieuw bestraat, maar niet opgehoogd. De aardige heren mochten ook niet de volle opvangputten in de steeg leeghalen, die lopen nog steeds voor geen meter door. Nu staat er regelmatig 10, soms 20cm water in de steeg. Gelukkig is het midden van de steeg nog onder de dorpel van mijn voor- en achterdeur. Al waad ik regelmatig door een "zee" om bij voor of achterdeur te komen. Fijn
Dit is ook het geval op vele plekken in de rosmolenbuurt alles omhoog of het nou kan of niet....
Het werk is zo goed uitgevoerd, dat met enige regelmaat de gemeente de boel moet komen oplossen.
dan mag je denken aan verzakkingen tot gaten in het nieuwe wegdek tot putten die spontaan niet meer doorlopen of overlopen.
tis in en in triest.
Idem in de Harenmakersbuurt, Zaandam.
Beste Jan, 1 op 1 kan dit artikel geschreven zijn voor Oud Rooswijk waar enige jaren geleden de Dr. Jan Mulderstraat en Gammerkade heringericht werden.
Als je de meetrapporten bekijkt zie je dat de palen extra verzakt zijn na al het grondwerk en zwaarmateriaal wat gebruikt is. daarna stabiliseerd het verzakken weer.