In de Paarse Vrijdag Krant lees je veel verhalen van mensen die van alles durven. Zoveel lef hadden ze niet altijd van zichzelf. Iedereen kan wel een beetje hulp van een ander gebruiken. In Zaanstad zijn er mensen en organisaties die hierbij kunnen helpen. Hieronder staan een aantal organisaties in Zaanstad die je kunt benaderen.

De Zaanse leerlingen die meewerken aan de Paarse Vrijdag Krant zitten ook allemaal in een GSA op hun eigen school. Op elke school in Zaanstad is er een GSA. Wil jij ook in de GSA? Via ons kan je met de GSA op jouw school in contact komen! Mail: bas@paarsevrijdagkrant.nl. Insta: @paarsevrijdagkrant. App: 06-21908912

De Zaanse Regenboog organiseert activiteiten over seksuele en genderdiversiteit in Zaanstad. Bijvoorbeeld de ZaanPride en netwerkborrels. Iedereen is van harte welkom! Hun website: dezaanseregenboog.nl. Mail: dezaanseregenboog@gmail.com. Insta & FB: @dezaanseregenboog.

Het COC komt op voor LHBTQ’ers en steunt GSA’s door heel Nederland, ook bij jou in de buurt. Kan jouw GSA ook wat hulp gebruiken? Info: www.gsanetwerk.nl. Er is ook een GSA-coördinator voor de regio Kennemerland. Daar hoort Zaanstad ook bij. Ze helpen je graag met vragen of problemen. Je kan ze bereiken via gsacoordinator@coc-kennemerland.nl.

I am; Identity, gender & sexuality is onderdeel van de GGD Zaanstreek-Waterland. Zij helpen en begeleiden mensen die vragen hebben over identiteit, gender en/of seksualiteit. Je kan altijd bij hen terecht met vragen en problemen. Je kan bellen naar 06-20004629 of een mailtje sturen naar r.tan-a-kiam@jt.zaanstad.nl.

Bij zorgorganisatie Youz kan je in het bijzonder terecht als je rondloopt met het gevoel dat je genderidentiteit niet overeenkomt met de aanduiding op je geboortekaartje. De organisatie is daarin gespecialiseerd, en kan zowel helpen met je eigen gevoelens als met het praten met je ouders daarover. Youz biedt sinds kort ook transgenderzorg aan. Meer informatie is te vinden op https://www.youz.nl/genderdysforie of door een mailtje te sturen naar r.tan-a-kiam@jt.zaanstad.nl.

Bureau Discriminatiezaken helpt jou wanneer jij je gediscrimineerd voelt. Iedereen kan hier terecht voor steun en advies bij alle vormen van discriminatie en ongelijke behandeling. Meld discriminatie via www.bureaudiscriminatiezaken.nl.

Jongeren Ervaringsdeskundigen Zaanstad (JEZ) is een team van speciaal getrainde jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Zij ondersteunen anderen met hun eigen ervaringen. Dit kan gaan over allerlei onderwerpen. Ze bieden een luisterend oor en kunnen samen met jou werken aan een oplossing of je doorverwijzing voor jouw specifieke problemen. App: 06-19371744. Mail: c.janssen@rcodehoofdzaak.org.

RAAZ ondersteunt initiatieven van jongeren. Heb jij een tof idee, een te gek plan, wil je je mening delen of een advies geven? Jij bepaalt! Stuur een mailtje naar debby@raaz.nu, een appje naar 06-47961348 of volg RAAZ op Instagram: @raazend.

Ben jij LHBTQ’er? Dan zoeken we jou! De gemeente Zaanstad wil graag weten hoe het met je gaat. Voel jij je veilig op straat? En op school? Laat het ons weten via de deze link. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om de emancipatie en acceptatie van LHBTQ’ers in de stad te verbeteren. Vul de vragen dus snel in!