De gemeenteraad van Zaanstad is in meerderheid akkoord gegaan met de ‘Regionale Energie Strategie’ (RES) voor Noord-Holland Zuid waarmee de gemeente zich verplicht op zoek te gaan naar plekken voor wind- en zonne-energie.
Er wordt gezocht naar plekken voor zonnepanelen op alle bestaande grote daken, op grote parkeerplaatsen en langs snelwegen (A7, A8 en A10) en langs het Noordzeekanaal. In dat laatste gebied wordt ook gezocht naar plek voor meer windmolens.
Het waren vooral die windmolens die raadsleden zorgen baarden. Vooral de windmolens die Amsterdam aan de rand van Zaandam bij de NoorderIJ-plas zou willen plaatsen. Dat zou niet alleen gezondheidsproblemen voor mensen die daar in de buurt wonen kunnen opleveren maar ook de woningbouwplannen voor de Achtersluispolder (bijna 10.000 woningen) kunnen frustreren. Een motie om tot ‘bovenlokale afstemming indien gemeentes er gezamenlijk uitkomen’ te komen van VVD, D66, POV en CDA werd door een meerderheid aangenomen.
Of dat veel op zal leveren is de vraag, wethouder Baerveldt benadrukte nog eens dat elke gemeente zelf mag gaan zoeken naar plekken voor windmolens en zonneweides. Als Zaanstad daar problemen mee heeft, kan ze langs de officiële weg bezwaar maken.
Stroomnet
De ambitie is om Noord-Holland Zuid 2,7 TWh zon- en windenergie in 2030 op te wekken. Het huidige stroomnet kan dat helemaal niet aan, “het tempo waarin nu zonneweides en zonnepanelen worden gerealiseerd, kan de netbeheerder niet bijhouden” aldus VVD, D66, POV en CDA. Zij dienden een motie in om het “toekomstbestendig krijgen van de energie-infrastructuur van Noord-Holland en specifiek Zaanstad” bij het Rijk, de Provincie en Liander te bepleiten. Ook deze motie werd aangenomen.
Uiteindelijk stemden alleen PvdD, DZ, LZ, POV, PVV en SP tegen de RES – de windmolens waren het belangrijkste struikelblok. De PvdD vond dat het plan niet ver genoeg ging en het fundamentele klimaat-probleem niet oploste. (het hele debat terugkijken kan hier – het begint na 29 minuten). Het RES is hier te bekijken (op pag. 188 en 189 zijn de kaartjes te zien met de zoekgebieden in de omgeving).
Onder: de raad voor het eerst weer fysiek bij elkaar om onder meer de RES te bespreken. Foto boven: windpark bij Nieuwe Hemweg (Amsterdam) in aanbouw (foto’s: De Orkaan).
Ja, met een collectieve inkoop van een andere grote partij waren wij meer dan 700 euro goedkoper uit dan via winstuiteigenwoning.
Voordat gekozen wordt voor zonneweides hoop ik dat we toch eerst alle daken kunnen volleggen.
Eerst maar eens alle daken volleggen en beter subsidiëren. De prijs die men aanbied om gezamelijk in te kopen binnen de gemeente zaanstad is een aanfluiting. Het is nog altijd goedkoper zelf een aanvraag te doen bij een installatiebedrijf dan het via de gemeente te doen.